Foto: Montasje/illustrasjonbilder

KRISTIANSAND: Aksjonene «Sammen for ekteskapet» er så misfornøyd med regjeringens forslag til kjønnsnøytral ekteskapslov at den i dag arrangerte en nasjonal demonstrasjon. I forbindelse med dette dro hundrevis av sørlendinger med busser til Oslo.

— Når vi først kommer i gang, kommer vi i flokk og følge, sier Asbjørn Voreland.

Voreland (70) er mangeårig misjonær, og står bak protestantenes tur til hovedstaden.

Protestantene marsjerte fra Universitetsplassen, og ned Karl Johan til Youngstorget, der det ble holdt appeller. Hele veien ropte de taktfast «ja til ekteskap mellom mann og kvinne».

Oppfordret til lakk og lær

  • Egentlig fortjener de ikke oppmerksomhet, men nå er det viktig å vise motstand mot disse ekstremistene. Derfor oppfordrer vi folk til å kle seg opp i lakk og lær eller glitrende farger her og der, og komme på Blitz kl 12, uttalte talspersonen fra Blitz til blikk.no.

Motdemonstrasjonen fikkogså selskap av blant andre Oslo Queer Festival.

Blitzerne klarte ifølge NTB nesten å overdøve tidligere biskop Per Lønnings kraftige appell mot kjønnsnøytral ekteskapslov på Youngstorvet.

LLH holdt på sin side ikke noen markering i forbindelse med helgens demonstrasjon mot felles ekteskapslov.

— Det er jo hyggelig at disse demonstrantene fra Sørlandet får seg en helg i Oslo, sier LLH-leder Jon Reidar Øyan til blikk.no.

Frykter bråk

Asbjørn Voreland uttalte før demonstrasjonen at han var klar over at det kunne bli bråk.

— Vi har sett tidligere at det kan bli bråk. Men vi har søkt politiet og fått godkjent demonstrasjonen. Vi regner derfor med at politiet sørger for fred og orden, sa han til NRK Sørlandet.

Voldsom mobilisering

I utgangspunktet var planen til demonstrantene frå Sørlandet å fylle én buss – eller kanskje to, men til slutt måtte man altså sette opp ti busser for å få plass til alle som ønsket å være med.

— Vi snakker om en voldsom mobilisering fra det tause fotfolket, en aksjon som hele nasjonen vil legge merke til, sier Voreland.

Siden valget i fjor har Voreland vært en nær støttespiller til Øivind Benestad i kampen mot likestilling mellom heterofile og homofile ekteskap.

Trøkk

— Stemningen her på bussen er topp, og det kommer til å bli skikkelig trøkk i Oslo. Vi skal ha en demonstrasjon som folk vil legge merke til, uttalte Voreland tidligere i dag da han var på vei til Oslo.

Han var overrasket over det voldsomme oppmøtet.

— Ti busser er jo mye mer enn vi forventet. Nå er vi på vei innover mot Oslo, men må stadig vekk stoppe langs veien for å plukke opp folk som ønsker å være med, sa han.

Se video: Tusenvis i demonstrasjonstog