KRISTIANSAND: — Det var kanskje ikke den store kjærligheten, men enhver prostituert lever et hardt liv i Brasil. Jeg ønsket et annet liv, og ble med til Norge. Men han slo og voldtok meg, sier «Teresa» (37).

— Det var hun som angrep meg. Hun sier hva som helst for å bli værende i landet, svarer sørlendingen (51).

Krisesenter

Etter at ekteskapet gikk galt med anklager om vold fra begge sider har Teresa hatt tilhold ved Vest-Agder krisesenter i ni måneder. Nå vil norske myndigheter kaste henne ut av landet, og Teresa kjemper for å bli.

De siste ti årene har antall ekteskap mellom etniske nordmenn og utenlandske kvinner gått kraftig opp. Antallet av kvinnene som havner på krisesentra i landet øker år for år.

Vest-Agder krisesenter hadde 107 beboere i fjor. 17 av dem var utenlandske kvinner gift med etnisk norske menn. Noen av dem blir værende i over ett år.

— Vi har ikke krav til bevis. Men vi har lang erfaring i å avsløre dem som ønsker å utnytte systemet, og det hender vi sier nei. Det er svært få som skryter på seg vold, sier Grete Bachmann ved Vest-Agder krisesenter.

På en bar i Brasil

Teresa snakker portugisisk, og bruker tolk i intervjuet. Hun hadde jobbet som prostituert i åtte måneder, da hun var innom en pub i havnekvarteret Praca Maua i Rio like etter karnevalet i februar i fjor.

— Han satt og drakk øl med en norsk kamerat. Jeg ble invitert til bordet, og vi kom i prat.

Sørlendingen på sin side forteller at de møttes før karnevalet. Begge sier hun fortalte hvem hun var. Han la ikke skjul på at han var uføretrygdet, og hadde reist til Brasil for å finne en kvinne han kunne gifte seg med.

— Han sa han ville gi meg et bedre liv, sier hun.

- Vant i lotto

— Hvorfor var du interessert i en mye eldre, uføretrygdet nordmann?

— Å finne en mann som sier han vil gifte seg er som å vinne i lotto når du er i prostitusjonsmiljøet. Jeg ønsket en ærlig og god fremtid for meg og min 18 år gamle sønn, sier hun.

Politiforklaringene og etterforskningen avdekket svært motstridende forklaringer.

I november sa hun at hun at mannen nektet henne å ha kontakt med andre brasilianske jenter. Han låste henne ute, tok fra henne telefonen, tok piller i tillegg, og truet med å få henne kastet ut av Norge.

Etter å ha tatt inn på krisesenteret for andre gang, politianmelder hun mannen 12. desember. Da fortalte hun at han lugget og sparket, dopet henne ned, bandt henne med livrem og forgrep seg seksuelt. I sommer anmeldte hun ham for trusler.

Henlagt

Politiet har henlagt voldssaken to ganger, etter at kvinnens norske advokat begjærte den gjenopptatt. Kilder i politiet opplyser at kvinnen ser ut til å ha hatt sin egen agenda, og neppe har gitt helt korrekte opplysninger om volden hun skal være utsatt for.

Fædrelandsvennen kjenner også til at kvinnen ved flere anledninger ble hentet av politiet hjemme hos mannen, på hans oppfordring, uten at han ble mistenkt for å ha gjort noe galt. En polititjenestemann beskriver henne som en «kanskje eksentrisk dame med et voldsomt temperament».

— Anmeldelsen av mannen er henlagt etter bevisets stilling. Det betyr ikke at han er frikjent for anklagene, men vi fant ikke grunnlag for å tiltale mannen, opplyser politiadvokat Carl Henning Leknessund ved Agder politidistrikt.

Les mer om denne saken onsdagens papirutgave av Fædrelandsvennen