KRISTIANSAND: — Vi krever dom for at Kristiansand havn KF er erstatningsansvarlig etter ulovlig å ha nektet oss sommerseiling i 2009, og for å ha krevd helårsseiling med gods og passasjerer i 2008, også det uten juridisk grunnlag.

Slik oppsummeres den 319 sider lange stevningen som Fjord Lines advokat Ola Haugen fra Wikborg, Rein & Co nettopp har sendt Kristiansand tingrett.

Når Fjord Line nå bringer Kristiansand Havn KF inn for retten, dreier det seg imidlertid bare om et «fastsettelsessøksmål»: Rederiet ønsker tingrettens medhold i at en erstatning er berettiget. Gir retten det, kommer selve erstatningskravet i en senere runde.

Grunnlaget.

Slik oppsummeres grunnlaget for et erstatningskrav:

Selv om Fjord Line fikk lov til å seile sommeren 2009, kom tillatelsen så sent at det var praktisk og økonomisk umulig å aktivere ruten.

Fjord Line måtte legge ned ruten, si opp mannskaper og demontere havneutstyr høsten 2008 og våren 2009. Å være ute av markedet i ett år medfører inntektstap i fremtidige sesonger grunnet reetablerings- og omdømmekostnader.

Rederiet ble tvunget til å gjennomføre tapsbringende vinterseilinger i 2008. I 2008-regnskapet bokførte Fjord Line ekstraordinære kostnader på vel 50 millioner kroner grunnet nedleggelsen av ruten mellom Kristiansand og Nord-Jylland.

Avviser.

Kristiansand havn KF, ved Kjær-advokat Jens Richard Andersen, har til nå blankt avvist at det finnes noe grunnlag for et erstatningskrav. Andersen skal også representere havna i tingretten.

— Jeg frykter ikke søksmålet, kommenterer havnestyrets leder Terje Frigstad .

— Stevningen er tatt ut mot «Kristiansand havn KF ved styreleder Terje Frigstad» Hvordan oppleves det å se navnet sitt på et så alvorlig dokument?

— Det er noe jeg forholder meg nøytralt til. Vi får ta en vurdering med våre advokater, repliserer Frigstad.

Havnedirektør Stein E. Haartveit har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ansvarlig.

Kristiansand kommune, som eier av Kristiansand havn KF, er fullt ut økonomisk ansvarlig for «datterselskapet». Skulle Fjord Line få endelig medhold i kravet om et større erstatningsbeløp – prosessen kan komme til å ta år – er bykassa medansvarlig for at kravet blir betalt.

KRISTIANSAND: