LYNGDAL: — Jeg vil være en pådriver for at Norge skal bli langt mer tydelig i sin støtte til Israel. Jeg vil at vi skal samarbeide mer med Israel om handel, teknologi og kultur. Det kan være med å gjøre landet mindre isloert i forhold til vestlige land, sier Hans Fredrik Grøvan.

Han er Kristelig Folkepartis andrekandidat i Vest-Agder, men hvis han kommer på Stortinget blir Israel minst like viktig som Agder.

— Det er det eneste demokratiet i Midtøsten og de må oppleve trygge grenser og kunne forsvare seg.

- Israels rett

Grøvan gir full støtte til den delen av israelsk politikk som både Norge og andre vestlige land har fordømt. Han støtter mur og gjerder som Israel har satt opp mot palestinske områder og han forsvarer israelske angrep mot Gaza. Han er også rykende uenig med dem som mener at Israel har okkupert Vestbredden. Tvert imot mener han at Israel har rett til å ha herredømme over det som i flere fredsplaner er tildelt palestinerne.

— Slik situasjonen er i dag, synes jeg det er helt riktig. Jeg håper på en fredsløsning for området, men inntil den kommer har Israel rett på det området, sier Grøvan.

Ingen palestinsk stat

Grøvan fortsetter:

— Jeg er helt uenig i at dette er en okkupasjon. Jordan okkuperte dette området i 1948 etter at Israel hadde blitt opprettet. Så angrep de arabiske landene Israel i 1967 og da tok Israel disse områdene fra Jordan. Det må også være status i dag, sier Grøvan.

- Men er du for at palestinere får en egen stat?

Grøvan sier han er for selvstyre for palestinerne, men vil ikke strekke seg lenger enn det.

— I vårt program står det ingen ting om en palestinsk stat. Men jeg ønsker gode ordninger slik at palestinerne kan få leve i fred og ha utvikling. Men da må de også anerkjenne staten Israel.

"Palestina-arabere"

Det som blir kalt Israels mur mot de palestinske områdene, kaller Grøvan ”sikkerhetsgjerde”. Palestinerne omtaler han konsekvent som ”palestina-arabere”.

— Grunnen til at jeg bruker det uttrykket er at palestinerne egentlig ikke er en egen folkegruppe, men en del av den arabiske folkegruppen. Den sammenhengen ønsker jeg å understreke, sier Grøvan.

- Men de kaller seg selv ”palestinere”?

— Ja, og det må de selvsagt få gjøre. Men her er det noen historiske linjer som jeg vil understreke.

- Araberne diskriminerer

Han mener at de andre arabiske landene diskriminerer palestinerne og trekker fram at også Egypt stengte grensene under krigen på Gaza - fordi de var redde for at revolusjonære grupper skulle etablere seg i landet.

— Jeg har sett hvordan de har blitt behandlet i både Jordan og i Egypt. Og de har ikke løftet en finger for palestina-araberne. I Jordan har de ikke lov til å jobbe i det offentlige eller avtjene militærtjeneste, sier Grøvan.

Når det gjelder krigen på Gaza, mener Grøvan at Israel hadde rett til å angripe de palestinske områdene.

— Det var helt riktig av Israel å reagere etter at de opplevde mellom 5000 – 6000 angrep sør i landet. I en krig vil de selvsagt skje ting som ikke skal foregå, men Israel hadde en legitim grunn til å forsvare seg.

Kamp mot Frp

Israel er en av grunnene til at kristne velgere har gått fra KrF og over til Frp. Grøvan tror at hvis partiet gir tydelig støtte til Israel vil de også ta velgere tilbake.

— Det tror jeg absolutt, men disse meningene er ikke noe jeg har påtatt meg i forbindelse med dette valget. Jeg har vært opptatt av Israel siden jeg reiste dit som ryggsekkturist da jeg var 18, sier Grøvan.

Under årets landsmøte kom det med i partiprogrammet at den norske ambassaden skal flytte fra Tel Aviv til Jerusalem. Det er en viktig symbolsak for Israelsympatisører. Og en seier for Grøvan.

— Israel har selv bestemt at Jerusalem skal være landets hovedstad, så dette handler om å vise landet respekt. Men det betyr ikke et Jerusalem med kun jøder. Det skal også være hjem for palestina-arabere, men Israel skal ha herredømme.