SØGNE: Da gangbroen skulle forseres, ble det i meste laget for en lettere nervøs lama på sju-åtte måneder. Dalai havnet både baklengs og forlengs ut fra rutebåten «Høllen» før alle fire beina var trygt plassert på brygga på Monsøya.

Laila Nyborg og Mona Ertzeid geleidet Dalai og Ella opp i en innhegning. Snart skal de to gresse fredelig på øya i kultiveringens tjeneste. Og beklappes og bekoses av sommerturister og besøkende på kurs— og konferansestedet som Mona Ertzeid driver.

Stein Frode Ertzeid, bonden og mentoren på TV 2s «Farmen», var et stort smil. Anskaffelsen av de to dyrene er resultatet av en øyeblikkelig forelskelse.

— Under «Farmen»-innspillingen hadde vi ukentlige markeder. I ett av programmene var det ekstra moro med et sirkus. Her dukket en lama på to måneder opp. Den var så søt at jeg smeltet fullstendig, smiler han.

Stein Frode ville kjøpe den. Og for at den skulle ha det hyggelig, ble det kjøpt en til. Ella er oppkalt etter Ella Berge, som hadde ansvaret for statistene i «Farmen». Og mannen i familien måtte selvsagt hete Dalai.

— Jeg kunne kjøpt sauer, men de er så kjedelige. Lamaer er intelligente og sosiale dyr, sier Stein Frode. Lørdag ble de hentet fra Vinje i Telemark. Tanken på sikt er at de - i tillegg til gressingen - kan være til hygge og nytte på kurssenteret.

— Det har en tendens til å bli barn her ute på øya. Det blir det nok med disse to også. Men noen stor flokk her ute ser vi ikke for oss. Da blir det nok salg. Og her kan det bli både ull og kjøtt, sier Stein Frode.