OSLO: Trygg Trafikk kommer onsdag med sine påsketips til alle som skal ferdes på veiene i påsketrafikken. God sikkerhet og å vise tålmidighet er viktige elementer for å få en behagelig biltur i ferien.

Her er Trygg Trafikks tips til en sikker og trygg påskeferd:

1. Sjekk bilen. Sjekk bremser, lufttrykk, lys, spylevæske og at rutene er rene.

2. Pakk bilen smart. En fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og helst langt framme i bagasjerommet. For mange tunge ting kan gjøre bilen vanskelig å holde på veien. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Pass på at ski og bagasjen på taket er godt sikret. Skal du ha bagasje i skiboksen, bør dette veie maksimalt 50 til 75 kg.

3. Bruk bilbeltet riktig. Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter, barnestoler eller puter. Pass på at barna ikke sitter med bilbeltet under armen, og at hoftebelte ikke ligger over magen. Det er viktig at sikkerhetsutstyret blir brukt riktig for at det skal virke etter hensikten. Sørg også for å sikre dyr i bur, alternativt i baksetet med en dertil egnet sele som kan kobles til bilens sikkerhetsseler (kjøpes hos bilrekvisitabutikker).

4. Ta med hurtigkjettinger. Vinterdekkene bør fortsatt være på når du reiser opp på påskefjellet. Men ettersom stadig flere kjører piggfritt, er et godt tips å ta med hurtigkjettinger som lett kan legges på om du skulle slite med å komme opp til hytta. En boks med dekkrens kan være det som skal til for at dekkene får vise hvilke gode egenskaper de har.

5. Hold avstand. Hold avstand til kjøretøyet foran. Tell sakte til tre og avpass farten etter forholdene. Kjør tydelig så andre ser hva du vil og hvor du vil.

6. Ta det rolig — du har ferie. Følg køen og unngå stress. Unngå unødvendige forbikjøringer. Kjør som om du har ferie når du drar på påsketur. Ta det med ro og stopp.

7. Husk varseltrekant og refleksvest. Varseltrekanten må ligge lett tilgjengelig. Hvis mulig - legg varseltrekanten bak seteryggen, da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp. Husk at det fra 1. mars 2007 er det påbudt med refleksvest i bil. Denne skal ligge tilgjengelig fra førersetet.

8. Ta med mat og varme klær. Blir man overrasket av uvær og stående fast ved passering av en høyfjellsovergang er varme klær, litt mat og varmt drikke er et godt tips.

9. Ta hensyn til barna. For barn som lett blir bilsyke hjelper det med reisesyketabletter på litt lengre bilturer. I tillegg er det viktig å ikke spise for mye søtt rett før bilturen. En aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør også passasjerene lettere kvalme, i tillegg til at man øker risikoen for ulykker og bruker mer drivstoff enn nødvendig.