BIRKENES: — De prøvde å snu situasjonen rundt slik at mannen min fremstod som den store stygge ulven, forteller kona Laila Sæle til fvn.no.

Hun var vitne til svært aggressive salgsmetoder fra to kvinnelige gullselgere av utenlandsk opprinnelse.

Viftet med gullsmykke

Onsdag 16. april så hun en Audi stasjonsvogn parkere ved Prix-butikken på Birkeland. Ut av bilen kom to kvinner med en masse forskjellige gullsmykker og ringer. De tok seg til fots opp til sentrum der de fant en mann i 80-årene.

— De gikk opp til han fra hver sin side og grep fatt i armen hans, mens de viftet med et gullsmykke foran ansiktet på ham. Han så skikkelig stresset ut, og det virket som om han befant seg i en situasjon han ikke ønsket å være i, forteller Laila Sæle.

Ifølge henne virket det som om mannen sa ja til å kjøpe smykket for 200 kroner bare for å bli kvitt kvinnene.

— Men da de så at han hadde mer penger i lommeboka, ville de ha mer. De nappet ut alle pengene han hadde i lommeboka, og kastet smykket til ham. Da grep mannen min inn, sier hun.

Viste puppene

Mannen gikk bort til kvinnene og tok tak i armen på dem. Hensikten var å stoppe salget, og sørge for at 80-åringen fikk pengene tilbake.

— Reaksjonene deres var milevis unna det jeg hadde forventet meg. De begynte å dra av seg på overkroppen og stod med puppene nesten i det fri mens de ropte «do you want sex?», «do you want sex?». Jeg ble helt forjamset. De prøvde å gjøre meg til den sjofle, forteller ektemannen.

Ville bare hjem

Han slapp taket i dem, og kvinnene løp bort til bilen og kjørte av gårde.

— Mannen min klarte ikke å forhindre at de forsvant med alle pengene til 80-åringen. Han gikk etter 80-åringen for å fortelle at han burde anmelde det, men han ønsket bare å bli ferdig med saken.

— Han sa at han var klar over at han var blitt lurt, men han ville bare komme seg hjem og glemme hele hendelsen, forteller ektemannnen til Laila.

La seg på hjul

Laila Sæle, som var vitne til hele hendelsen fra der hun stod parkert med bilen, fulgte etter bilen.

— Jeg fulgte etter dem helt til Lillesand, og fikk også tatt registreringsnummeret på bilen, forteller hun.

Hun forteller at hun ikke turte å kjøre etter dem lenger enn til innkjøringa til Flørenes.

— De kjørte helt vilt, og tok ingen hensyn til trafikkregler. Dessuten hadde jeg på dette tidspunktet varslet politiet, og tenkte at da fikk de ta seg av resten, forklarer hun.

Fikk melding

Politiet kan bekrefte at de har loggført episoden.

— Den 16. april klokken 16.08 fikk vi melding om hissige og pågående gullselgere i Birkenes. Først hadde de stoppet opp på tomta til en gammel mann i rullestol ved Birkeland. Her hadde de nærmest kastet gullsmykker i fanget til han og krevd penger. Senere fikk vi en ny melding fra en dame som kjørte etter dem i retning Lillesand, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Roar Hansen, til fvn.no.

Gullsmykker i bilen

Politiet mottok også en tredje melding som mest sannsynlig dreide seg om gullselgere.

— Klokken 17.53 mottok vi en melding fra en mann som hadde kommet over en hvit Audi stasjonsvogn som hadde gått tom for bensin. Bilen hadde tyske registreringsmerker, forteller Hansen.

Mannen hadde stoppet opp og kjørt en mann til nærmeste bensinstasjon der han fikk kjøpt en kanne med bensin.

— Han hadde så kjørt ham tilbake til bilen, og dratt videre. Senere så han at mannen hadde mistet flere gullsmykker og ringer i baksetet på bilen, og kontaktet derfor oss slik at han kunne få levert dem inn, forklarer Hansen.

- Kjøp gull hos gullsmeden

Utrykningspolitiet reiste ut for å se om de kunne finne den omtalte bilen, men klarte ikke å komme i kontakt med den. Politiet advarer folk mot å kjøpe smykker fra omreisende selgere.

— Skal du kjøpe gull bør du gjøre det hos din lokale gullsmed, og ikke av omreisende selgere. Som regel vil det ende med at du blir svindlet, opplyser lensmann i Birkenes, Ole Gustav Henriksen, til fvn.no.