KRISTIANSAND: Flere ganger tidligere har norske forsikringsselskaper klart å hente tilbake stjålne kjøretøyer som er sendt til Albania.

Utreder John Ottersen i Gjensidige NOR har flere ganger jobbet med betongpumper som har blitt stjålet i Norge og deretter fraktet til Albania. Han mener det er viktig å ikke gi opp.

Møtte byråkrati

Forsikringsselskapet klarte i 2004 å hente tilbake en bil etter mange ukers arbeid med albansk byråkrati. I 2005 fikk selskapet ytterligere en lignende sak, men møtte da langt farligere motstand.

To pumpebiler fra et firma i Drammen ble stjålet og sendt i retning Albania. Den første bilen ble stoppet på grensa inn til landet, men den andre bilen havnet i klørne på lokal mafia.

— Denne pumpa skulle på en måte være kjøpt av en mafiasjef der nede. Han påstod at han hadde kjøpt for noen tusen euro. Etter en måneds tid med forhandlinger mot påtalemyndighetene fikk vi endelig godkjenning til å ta den med hjem til rettmessig eier, sier Ottersen til fvn.no.

Truet mekaniker

Problemene med lokale myndigheter var imidlertid små i forhold til problemene lokal mafia forsøkte å legge veien for Gjensidige NOR. Blant annet ble en lokal mekaniker truet på livet av mafiaen.

— Da vi skulle hente pumpa viste det seg at mafiasjefen hadde ødelagt hjernen til selve pumpa og tømt den for diesel. Slike svære anleggsmaskiner må luftes før de kan fylles med ny diesel og startes, sier Ottersen.

Omsider fikk Ottersen og hans folk ”reddet” betongpumpen ved hjelp av en stor lastebil og sikkerhetsstyrker fra politiet.

Til tross for vanskelighetene forteller Ottersen at det er viktig å ikke gi opp, men kjempe.

Hold styr på nøklene

— Det er veldig vanskelig, men det er absolutt ikke umulig, sier Ottersen. Han mener det enkleste for unngå tyver er å holde orden på nøklene til bilen.

— Det er veldig enkelt. Disse bilene får man ikke startet uten riktig nøkkel. Når det gjaldt betongpumpene fra Drammen tok de rett og slett reservenøklene fra et brakkeanlegg, forteller Ottersen til fvn.no.