LYNGDAL: Gutten må også betale en bot på 3.000 kroner, skriver Farsunds Avis.

Det var i oktober i fjor ved Torvgaten i Farsund at voldsepisoden fant sted. Det hele begynte med en krangel mellom lyngdølens vennegjeng og farsundsguttens vennegjeng på ungdomsklubben West Side. Da konflikten ble avslutten forlot begge gjengene stedet. Litt seinere skal farsundsgutten og lyngdølen ha stoppet opp i Torvgaten for å snakke sammen.

Legger vekt på skallingen

Både lyngdølen og farsundsgutten har to forskjellige syn på hvordan skallingen oppstod, men det som er sikkert er at 16-åringen fra Farsund ble påført et kutt i overleppen, i tillegg til at han brakk to tenner i overkjeden på grunn av skallingen. Flere andre tenner ble også skadet da lyngdølen skallet han ned.

Retten er ikke i tvil om at det oppstod knuffing mellom begge parter, men at det er den siste handlingen, altså skallingen, som er grunnlaget for tiltalen, skriver avisen. Hvem som begynte knuffingen har liten betydning mener retten.

Skadene som farsundsgutten pådro seg under skallingen ble dokumentert i retten med erklæring fra tannlege og bilder. Retten tvilte heller ikke på at lyngdølen visste at skallingen sannsynligvis ville medføre skade. De påpeker at lyngdølen skallet med stor kraft mot et område hvor en skade lett kan oppstå.

Reagerte feil

Lyngdølen mente at han burde bli frifunnet fordi han handlet av nødverge og på grunn av samtykke, men dette avviser retten. Retten viser til at lyngdølens reaksjon på å bli holdt av fornærmede gikk langt ut over det som var nødvendig. Skallingen ble ikke ansett som et preventiv nødverge ut fra situasjonen, ifølge retten.

Ettersom gjerningsmannen er så ung, 16 år, så har retten lagt vekk på at lyngdølen er mindreårig. I utgangspunktet er den en streng reaksjon ved domfellelse for legemsbeskadigelse når det gjelder vold i ungdomsmiljøet og på offentlig sted. I slike saker har hovedregelen vært en reaksjon i form av ubetinget fengsling.

Retten har også lagt vekt på at gutten ikke har vært straffedømt før, og at han har erkjent de faktiske forholdene. I tillegg slipper lyngdølen å betale saksomkostningene.