LINDESNES: — Det kan ikke være annet enn dette kadaveret. Det var fem, seks meter langt, og to, tre meter bredt. Og det satt en stor flokk måker og koste seg på kadaveret. Dette blir sikkert en god plass å fiske hummer i høst, sier Gisle Andersen til Lindesnes.

Fløt i fjæra Det var søndag morgen Andersen oppdaget kadaveret like ved industribedriften GE HealthCare. Han var på fisketur, og så noe stort som lå og fløt i fjæra.

— Huff, da har vi et problem. Der kan den ikke ligge, sier Ove Torland, plan- og miljøsjef i Lindesnes kommune.

Nå vil Torland ta kontakt med kystvaktskipet for å be dem fullføre jobben de begynte på.

Skipssjef Tor-Inge Miljeteig på KV Nornen er ikke overrasket over å høre at deler av hvalkadaveret nå er funnet igjen langs kysten.

  • Det skulle ikke forundre meg, ler Miljeteig.

Vanskelig kyststrøm

Miljeteig har for anledningen fri fra jobb og får dermed ikke noe med dagens oppdrag å gjøre. Til tross for at kadavaret nå trolig lukter verre enn verst, hadde det ikke bydd Miljeteig i mot å være med på nok et forsøk på å få senket hvalen.

— Det hadde vært greit å bli kvitt han, men vi har jo erfart at de er ikke gode å bli kvitt hvis ikke man får senket dem, sier Miljeteig.

Miljeteig sier at det er den vanskelige kyststrømmen som nå gjør at hvalkadaveret ligger å dupper i fjæra ved Lindesnes.

Fungerende skipssjef ved kystskipet Norne, Tore Gabrielsen, kan fortelle at mannskapet ved kystskipet Norne nå tar turen fra Fredrikstad for å bistå med hvalkadaveret.

  • Vi har ikke diskutert det, det er sikkert flere som skal ha et ord med i laget, men et alternativ er å slepe kadaveret så langt ut at Golfstrømmen griper fatt i det og fører det bort fra kysten, sier Gabrielsen til fvn.no.

Et annet alternativ er å slepe kadaveret langt ut og sprenge det, eller grave det ned, forteller Gabrielsen, som ankommer Lindesnes i morgen tidlig, dersom det fortsatt er behov kystvaktskipets assistanse.

  • På det nåværende tidpunkt, så er ikke hvalen noe probem der den ligger, men den må jo fjernes, sier Torland til fvn.no.

Tauet til havs Historien om den illeluktende hvalen startet for mer enn to uker siden da en rekke personer oppdaget hvalen fløt i skjærgården ved Sodefjed i Kristiansand. Både brannvesen, Havnevesenet og Kystvakta samarbeidet med å få fjerne hvalen.

Det endte opp med at kystvaktskipet "KV Nornen" dro hvalkadaveret til havs. Planen var å senke dyret ved hjelp av sandsekker på flere tonn. Operasjonen mislyktes imidlertid da båten mistet flere sandsekker underveis.

"KV Nornen" forsøkte i stedet for å kjøre hvalen i senk. Etter en stund delte hvalen seg i to. Den ene delen sank, mens kystvaktskipet mistet den andre delen av synet.

Nå er den å se igjen i Lindesnes.