RISØR: — Vi kan bekrefte at den savnede er funnet i live, opplyser Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til fvn.no klokken 20.40. Mannen ble observert drivende i båten sin av et redningshelikopter 7-8 kilometer øst/nordøst for Risør, mellom Grønholmen og Gjernestangen, like etter klokken 20.00. — Redningshelikopteret observerte båten og mannen. Mannen stod og vinket opp til helikopteret, sier Bang Andersen.

Til lege for sjekk

Redningshelikopteret kom ikke ned til mannen, så redningsskøyta «Sundt Flyer» ble sendt til posisjonen. Mannskapet på redningsskøyta fikk da de kom fram bekreftet at det var den savnede 84-åringen som var blitt observert.

— Mannen vil nå bli tatt med inn til land, og sendt til lege for sjekk, sier Bang Andersen.

Motorstopp

Mannen skal ha vært litt forkommen, men ellers i god behold. Han skal ha fått motorstopp ute på sjøen.

— Motoren har av en eller annen grunn stoppet. Vi vil nå gi 84-åringen tid til å komme seg, og vil eventuelt gå nærmere inn på detaljene rundt dette i morgen, opplyser operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Fiskeren ble meldt savnet av pårørende klokken 16.30, og Hovedredningssentralen satte i gang fullt søk. Mannen hadde da ifølge Hovedredningssentralen ikke vært observert siden klokken 08.30 onsdag morgen.

Mulig observert i 12-tiden

Men ifølge politiet kan det være 84-åringen som ble sett senere på dagen:

— Mannen var ute for å sette line, og skal visstnok ha blitt observert på fjorden i 12-tiden, sier Børge Steinsland, operasjonsleder i Agder politidistrikt, til fvn.no.

To redningsskøyter, «Odd Fellow» og «Sundt Flyer», ble satt inn i letingen etter mannen. Det samme ble et Seeking redningshelikopter fra Rygge. I tillegg deltok flere små og store fartøy i området i aksjonen, deriblant Superspeed 2 som går fra Larvik til Hirtshals.

La om ruten

  • Superspeed 2 har lagt om ruten og forsinket seg for å holde utkikk etter den savnede fiskeren, uttalte Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til fvn.no i 19-tiden.

Flere fartøyer meldte seg til tjeneste da savnet-meldingen ble sendt ut over kystradioen.

— Fartøyene har fått tildelt hver sine områder som de leter i. De kjører langsomt og er på vakt. Vi setter pris på at så mange har meldt seg. De viser godt sjømannskap, sa Bang Andersen.

Liten kuling tidligere på dagen

Leteakjsonen foregikk i et område på 15 ganger 20 kvadratkilometer øst og sørøst for Risør.

Det ble også satt i gang søk langs land for å undersøke om båten kunne ha drevet i land i løpet av kvelden.

Båten 84-åringen var ute i er en 26 fots taule med hvitt skrog, gul overbygning og blå kallesje.

Vindforholdene under leteaksjonen var rolige, og det var bølger på mellom en halv og en meter. Tidligere på dagen var det imidlertid høyere bølger og liten kuling.