KRISTIANSAND: Det er nå én uke igjen til vinneren av «Sørlandets beste forretningsidé» kåres. Fredag svarte de fem finalistene på lesernes spørsmål.

— Dette var morsom, og jeg håper jo svarene mine hjelper på antall stemmer, sier Karl Erik Lohr. Han skal sammen med Dag Røsthe importere bæret acai fra Brasil – det bæret i verden som er rikest på antioksidanter.

Finalistene er enige om at det både var spennende, nyttig, og litt vanskelig å svare på spørsmålene.

- Har brukt mange kanaler

  • Jeg fikk svart på en del spørsmål som gjorde at jeg fikk være litt mere informativ og direkte om produktet enn jeg har vært tidligere, sier Espen Sørnes, som har en pipemurermaskin som forretningside.

Ole Kristian Mangseths forretningsidé er en tåtesmokk som ikke lekker, og synes det er gøy å se at folk engasjerer seg.

Avgjørelsen på hvem som vinner faller torsdag i neste uke. I øyeblikket leder Espen Sørnes.

— Jeg har brukt de fleste kanalene jeg har, men har et par igjen til de siste dagene, sier han.

- Vi er kollegaer

Selv om de kniver mot hverandre fremholder finalistene at de er kollegaer. - Foreløpig i alle fall, skyter Eivind Hobbesland humoristisk inn.

— Vi må støtte hverandre i et vanskelig marked, og vi står ikke i veien for hverandre, er de enige om.

Nå er de spente før avgjørelsen.

- Enten eller om man lykkes

  • Det betyr jo ufattelig mye for oss. Det er litt enten eller om en lykkes med produktet, og det er klart vi er spente, sier Ole Kristian Mangseth.

Dersom du ikke klarer å bestemme deg for hvem som du synes er den verdige vinneren av én million kroner, kan du kanskje få noen svar her.

Nå er nettmøtet avrundet. Her er spørsmålene og svarene fra nettmøtet:

-- Hei!

De bærene? Hva er det som er så spesielt med dem?

Er de beregnet kun på eldre folk, eller er det noe for alle?

Hvor kan man få kjøpt dem?

SVAR: Det som er spesielt med bærene er at de har opp til 700 % mer antioksidanter enn blåbær. Bæret har like mye kalsium som melk. Like mye protein som egg.

Like mye sunne fett stoffer som olivenolje. (omega3,6 og 9) Og så har det mye fiber og jern og masse andre vitaminer og næringsstoffer.

-- Hei Eivind, jeg er interessert i å kunne bruke dette i mitt eget yrke og vil fremme dette verktøyet til å bli tatt inn hos Bang & Olufsen Danmark som en litt mer effektiv måte å strekke våre kabler på og da over til mitt spørsmål, tror du at dette er noe som kan utbedres inne kort tid?

Dagfinn Galdal, Bang og Olufsen Kristiansand

SVAR: Ja det er mulig. Det vil ta ca to år og utvikle hvis jeg får støtte til utvikling.

-- Til Marinpuller-grunder:

Det er jo en morsom ide du har, men jeg har klart meg i alle år med synkefritt tau til jolla og har aldri fått tau i propellen. Hvor mye tenker du at innretningen skal koste?

båteier m jolle

SVAR: Den er ment å kunne benyttes til sjøsportaktiviteter i tillegg til å trekke jolle eller kompis slep. prisen jeg ser for meg er ca. kr. 5000,- ut til kunde fra butikk

-- Etter å ha sett TV 2 hjelper deg i går (omhandlet blant annet stor useriøsitet i kosttilskudd bransjen) – Hva skiller dere ut fra resten av denne useriøse bransjen…..?

jm

SVAR: Det som skiller er at de selger piller som er laget på laberatoriet som er funnet ut ikke fungerer. Vi selger naturlige antioksidanter fra rørte bær som gjør dette helt annderledes. Forskningsresultater fra USA viser at dette blir tatt opp i kroppen og virker. Det er de mørke bærene som er de beste i følge forskerene. Dette er Acai.

-- Til han med tåteflaska.

dette var en genial oppfinnelse.

Hvor kan jeg få kjøpt denne? Når kommer den for salg?

Hilsen Pia 24

SVAR: Forhåpentligvis vil den bli å finne i enkelte supermarkeder i løpet av året.

-- Hei

Dette er jo en sørlandskonkurranse. Men mener noen av dere at ideen deres er verdensrevolusjonerende?

SVAR: Espen Sørnes (pipemurermaskin): Hovedmarkedet innen muring er i Europa. Norge har liten tradisjon for å bygge med mur, slik at ja produktet kan omtales som verdensrevulosjonerende dersom kvaliteten er bedre enn de forsøk som er gjort tidligere innen området.

SVAR: Dag og Karl Erik (bæret acai): Dette bæret er verdens mest næringsrike bær og i tilegg har vi en ny teknologi på å ta vare på antioksidantene i foredlingen slik at vi lager et renere produkt. Vår teknologi vil revolusjonere hele antioksidant markedet og spesielt bæret Acai.

SVAR: Carl Frithjof Flageborg (”Marine Puller”):Produktet kan selvfølgelig anvendes i de land som bruker båter, enten på sjø eller innsjø.

SVAR: Eivind Hobbesland (belastningsforebyggende metode for eletrikere):Nei men i de landene der det trekkes kabler i rør, mye skandinavia og europa.

SVAR: Ole Kristian og Gunnar (Tåtesmokk som ikke lekker): Tåtesmokker er allerede veletablert på verdensmarkedet, felles for alle er at de lekker. Jeg tror at de fleste mennesker ønsker et alternativ som ikke lekker

-- Hmmm.. Likestilling?

Ser at det kun er menn i finalen. Kan du forklare hvorfor Eivind?:)

jente

SVAR: Det er ikke opp til meg å bestemme hvem som skal delta eller ikke. Da må du spørre arrangøren.

Arrangøren: Vi syns det er veldig leit at det ikke er flere kvinnelige kandidater blant de siste finalistene. Desverre var det slik at de beste ideene som kom til finalen i år var av menn og siden det er ideene som er i fokus kunne vi ikke ta hensyn til kjønn. Men jeg håper at flere kvinner vil sende inn sine forretningsideer til neste år. -Hanna Aase- --

Til tåtesmokkoppfinneren

Synes en million er mye penger. Kan dere bruke de til hva dere vil om dere vinner?

Heier på tåtesmokkoppfinneren.

småbarnspappa :)

SVAR: Ved en eventuell seier blir pengene øremerket produktutvikling etc. Det er utrolig kostbart med formutvikling, prototyping samt patentsøknader. Takk for støtten

Ole

-- Hva er maks last på marine pulleren?

jm

SVAR: Det er foreløpig ikke begrensninger da det vil bli utviklet flere modeller for ulike størrelser.

-- Hei.

Spennende konkurranse.

Jeg lurer på hvorfor dere ikke kan fortelle mer om ideene deres?

Hilsen seer

SVAR: All informasjon slik som tegninger og beskrivelse av produktene er gitt til juryen, men på grunn av paten teringsproblematikken kan vi ikke gå offentlig ut med dette, da det vil hindre en patent.

Hilsen Espen

-- Hei Espen-pipemurermaskin

Hvis du ikke vinner, hva gjør du da med ideen din?

SVAR: Da må jeg ut i det private markedet å hente risikokapital da en bank ikke finansierer produktutvikling, dette må finansieres med egenkapital eller risikokapital. Markedet for risikokapital er ikke det beste grunnet finanskrisen så det blir en lang vei å gå videre da.

-- Hallo Dag og Karl Erik

Dere sier at dere vil bli ledende i Europa på produksjon og import fra Brasil av acai.

I hvilken grad kan det bli arbeidsplasser på Sørlandet ut av ideene deres?

SVAR: Nå i dag har vi hovedkontor i Lyngdal. Tappingen vil foregå her på Sørlandet. Det skal selges via postordre og det vil også pakkes herfra.

-- Heisann!

Har vært spennende å fulge med på ideene deres.

Hva har vært det gøyeste i løpet av prosessen med å få fram ideen din, Carl Frithjof?

SVAR: Det må være alle positive tilbakmeldinger fra bransjen,jury,folk i gata. Det er veldig inspirerende å jobbe etter tidsfrister som juryen setter og det sjerper en i forhold til fremdrift i prosessen.

-- Til eletrikergrunderen

Finnes denne ideen fra før?

Hilsen jan

SVAR: Etter å ha søkt i en patent database i amerika, har jeg ennå ikke klart å funnet ut av at det er noe som likner eller er det samme.

-- Hei!

Kan dere kort fortelle hvilken bakgrunn dere har?

SVAR: Espen Sørnes (pipemurermaskin):Jeg er utdannet økonom, men har tilegnet meg kunnskaper slik at jeg vil kunne kalle meg for industridesigner, jeg har stort sett drevet egen virksomhet hele livet, og produktutvikling ligger veldig nær drømmejobben.

SVAR: Dag og Karl Erik (bæret acai): Jeg har importert biler fra Tyskland i alle år. Så har stor erfaring på import.

SVAR: Carl Frithjof Flageborg (”Marine Puller”): Den er variert og rikholdig,først kokkefagbrev, dernest fagbrev som overflatebehandler,EDB-skolen,flere år på BI og mange år på livets skole

SVAR: Eivind Hobbesland (belastningsforebyggende metode for eletrikere): Har en far som er elektriker, og har nå selv fagbrev som elektriker.

SVAR: Ole Kristian og Gunnar (Tåtesmokk som ikke lekker): Hei, Noen år som tømrer men de siste 15 årene har jeg drevet et silketrykksfirma i Vennesla

-- Et spørsmål til pipemurerideen.

Synes det er vanskelig å stemme på deg, når vi ikke får sett noe om hva ideen din virkelig går ut på.

Kan du røpe noe mer nå?

Måtte den beste vinne.

hilsen murer

SVAR: Jeg har tidligere svart angående patentering og hva som kan offentligjøres nå, men fordelene med mitt produkt er at om du eller dine nærmeste som skal bygge nytt hus vil få en rimeligere pipe samtidig som mureren får en større avanse, samt at mureren får en mye lettere jobb.

-- Generelt spørsmål.

Tror du det er vanskeligere å få støtte til nye ideer nå som finanskrisen har slått til for fult ?

Kjetil

SVAR: Ja det er mye vanskeligere da bankene ikke finansierer utvikling av nye ideer, dette må finansieres av privat eller risikokapital, og det markedet er i dag nesten uttørket. Espen

-- Har tv-sendingene gitt oppmerksomhet om ideen?

Helge

SVAR: Absolutt ! Vi har fått mange henvendelser etter "mediakjøret". Det handler om å komme seg ut av boblen å få andres synspunkter om produktet.

-- Til han derre acai-mannen.

Hvorfor er din idé den beste, og trenger vi flere kostholdsprodukter på markedet?

Hilsen kritiker

SVAR: Fordi det finnes få gode kosttilskudd. Kosttilskudd i pilleform virker omtrent ikke. Du må ha det i naturlig form. Vårt produkt er en rørt bærmasse uten tilsetninger. Dag

-- Tåtesmokk

Om to år - hvor stor produksjon ser du for deg?

Om to år - hvor mange er sysselsatt med dette i virksomheten din?

Arve, småbarnsfar

SVAR: Hei. Det er et vanskelig spørsmål. Men det blir produsert millioner av tåtesmokker hver dag og vi trenger bare promiller av markedet for å ha et godt grunnlag. Man kan bare spekulere om antall ansatte, det er umulig å annslå på dette tidspunktet.

-- Hai Carl Frithjof

Hvor mye tid, enrgi, krefter og penger har gått med?

SVAR: Det har blitt endel tid og penger. Prosessen har så langt bare gitt en ekstra positiv energi som gjør at dette er mye morro. Det blir spennende å se hvor reisen ender til slutt, en gang i fremtiden.

Hei!

Denne marin pulleren, vil den tåle store rykk, fra når jolla for eks begynner å svinge frem og tilbake?

Kosttilskudd: Kosttilskudd prøver som regel å gi inntrykk av at vi trenger noe, som vi faktisk får rikelig av med vanlig kost.

Hvorfor trenger vi disse bærene? Hva gjør dem? Tåteflaska er genial. Den vil jeg ha. Når og hvor kan jeg få kjøpt den?

Josh

SVAR:

Carl: Marin Puller må lages for å tøle den type påkjenninger, det er normalt at dette oppstår når man bedriver aktivt slep så det er en nødvendighet.

Ole: Hei Jeg håper virkelig at vi kan se produktet i hyllene i løpet av 2009, sannsynligvis i apoteker og supermarkeder i første omgang.

-- Hei Espen!

Hvordan kan du være med i en konkurranse uten i det hele tatt har fremlagt en prototype på muremaskinen din? Vet du i det hele tatt om dette fungerer? Petter Smart og Reodor Felgen hadde og mange flotte ideér på papiret, men det er ikke alle som fungerer i virkligheten.

Stian

SVAR: Jeg har tidligere utviklet kompliserte produkter, og konstruert en robotcelle som inneholdt 8 operasjoner som ble utført automartisk i cellen. Jeg har en meget god innsikt i de forsøkene som er blitt gjort på å lage en slik maskin før, slik at jeg vet hvordan maskinen må konstrueres for å løse disse problemstillingene. Med på laget har jeg Norges største produsent av pipeelementer Maxit AS som eier Leca i 30 land, samt murerfirma Vigsnes AS som skal være med under hele prosessen og som vil ha den faglige kontrollen med sluttproduktet.

-- Hvordan fikk du ideen?

SVAR: Espen Sørnes (pipemurermaskin):Ideen fikk jeg tidlig på 90 tallet når jeg btgget nytt hus og så alle problemene som mureren hadde med å mure pipen, da jeg bygget nytt hus for 3 år siden ønsket jeg å teste hva det store problemet hvar med å mure en pipe, NÅ!!! vet jeg det, det var en drittjobb som aldrig skal gjentas av meg.

SVAR: Dag og Karl Erik (bæret acai): Jeg fikk presentert Acai i Amasonområdet for 10 år siden. Jeg arbeidet med salg av biler på den tiden. Men etterhvert som jeg fant ut mer om bærets ekstreme næringsinnhold så begynte jeg å tenke mer og mer på det.... For tre år siden startet jeg å studere alt omkring bæret og produksjonen som har ført til at ville satse på dette....

SVAR: Carl Frithjof Flageborg (”Marine Puller”):Marin Puller er et resultat av at jeg fikk slepetauet i propellen sommeren 2008. Familien var på tur til mandal og på returen over Kvåsen fikk vi problemer.Jeg syntes dette var tungvint og satte meg ned for å tenke: Slik kan vi ikke ha det! Noen måneder senere hadde jeg i teorien løsningen klar, annonsen for Sørlandets Beste Forretningsidè stod på nettutgaven til Fevennen - påmeldingen ble sendt og vips - sitter her i dag og svarer på spørsmål. Kjempemorro.

SVAR: Eivind Hobbesland (belastningsforebyggende metode for eletrikere): Den fikk jeg etter å ha stått i 3-4 timer å trukke kabler, å tenkte at det må jo finnes en bedre måte å gjøre dette på, kunne ikke finne noe på noen grossister eller verktøyleverandører. senere på kvelden fikk jeg sett at det var en konkurranse, nemlig denne, og da slo det meg åssen det måtte bli gjort. å sånn ble det.

SVAR: Ole Kristian og Gunnar (Tåtesmokk som ikke lekker): Ideen fikk jeg da min kone Heidi lå på gulvet å tørket opp melkesøl etter gutten vår. Dette har resultert i en liten familiegesjeft med meg, Gunnar og Heidi

--