KRISTIANSAND: — 14-åringen truet med å komme hjem til meg og ta familien min under pågripelsen. Jeg ønsker ikke å stå frem med fullt navn og bilde, fordi det virker som om denne 14-åringen ikke eier noen sperrer, og at han kan gjøre alvor av truslene, sier politibetjenten. Vi møter han på Kristiansand legevakt, hvor vi skal se på bildene som legen tok av ham etter voldsepisoden i midten av juni. – Politipatruljen fikk melding om en slåsskamp ved Nottos kiosk ved Slottskvartalet. Flere personer skulle være involvert. Da vi ankom stakk flere ungdommer av. Den ene ble imidlertid holdt igjen av en voksen, forteller politibetjenten, som er i midten av trettiårene.

Denne gutten, en 14-åring, er under barnevernets omsorg. Han er en del av en hard kjerne barnevernsbarn som har drevet grov kriminalitet på Sørlandet de siste årene.

**Les også:

Tatt etter vill biljakt på E 18**

Skulle sette håndjern på gutten

Det var da betjenten skulle sette håndjern på gutten at 14-åringen ble aggressiv. – Han trakk seg unna, ropte og bannet og knyttet nevene. Jeg dyttet han da opp mot veggen til kiosken, forteller politimannen. Politibetjenten hørte da at noen ropte. Da han snur seg for så hva som skjer, får 14-åring løs den ene hånda. Da skjer det. – Jeg ser knytteneven komme rett mot meg. Den treffer, og jeg hører at nesa knuser, sier politibetjenten. – Jeg husker bare bruddstykker etter det. Jeg husker at han forsøkte å skalle meg med hodet, men jeg tok tak i gutten og la han i bakken. Da så jeg at en stråle med blod sto ut fra nesa mi, forteller han. - Man blir jo sjokkert over at en 14-åring faktisk gjør ting som eldre kriminelle vegrer seg for å gjøre, påpeker betjenten.

Sykmeldt i tre uker

Politibetjenten ble sykmeldt i tre uker etter hendelsen, og operert for å rette opp nesa.

— Jeg hadde store smerter i ansiktet i ei uke etter det som skjedde, sier han. – Det blir jo ingen straffesak mot 14-åringen, siden han er mindreårig, tilføyer han.

— Hvordan opplever du det?

— Han er jo bare et barn. Men samfunnet har sviktet han, de klarer ikke å ta vare på han. Når vi møter disse ungdommene i tjenesten, så må vi tenke oss ekstra godt om, siden de har lagt seg på et voldelig nivå som dette, sier betjenten. Jeg har ingen spesielle følelser rundt det som har skjedd. Men det er en belastning for familien, de opplever usikkerhet.

- Kan være veldig alvorlig

Vakthavende lege på Kristiansand legevakt, Servet Øner, undersøkte i går bildene som ble tatt på legevakta dagen da 14-åringen knekte nesa til politibetjenten. – Det er lett å konstatere at nesa har fått et slag. Han har blodutredelser rundt begge øynene. En slik skade kan være veldig alvorlig. Den kan føre til mye smerte. En knuseskade under øynene, kan medføre skader på synet. Bihulene kan også bli knust. Det kan føre til kronisk bihulebetennelse, forteller Øner. – Slike skader kan gjøre at pasienten må behandles i lang tid fremover, tilføyer han.