VEGÅRSHEI: I halvannet år har Tjostolv Moland og Josuha French sittet i fengsel i Kongo, hvor de er dømt for drap på sin sjåfør 5. mai 2009 i fjor. Norske myndigheter har hele tiden gjort det klart at de måtte vente til en dom var endelig med å gå inn i forhandlinger med kongolesiske myndigheter om en utlevering med soning i Norge, skriver aftenposten.no.

Tidlig i denne uken reiste en delegasjon på to personer fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet til Kongo. Ledet av departementsråd Morten Ruud har de hatt to møter med kongolesiske myndigheter.

Partene enige

Nå er partene enige om utlevering av dødsdømte Moland og French. Det eneste skjæret i sjøen er at partene, de dømte og sjåførens pårørende, må bli enige.

I klartekst betyr det at de må bli enige om hva de to skal betale for å bli utlevert.

Tidligere har det blitt snakket om beløp med veldig mange nuller bak.

Ifølge NTB er «det på det rene at det ikke skal være snakk om så høye summer som har figurert i rettssakene mot de to.

– Det blir opp til de to partene å bli enige om».

Det blir nå French og Molands advokat Morten Furuholmen som skal forhandle frem utleveringssummen.

— Jeg kan ikke kommentere nå hva som vil være et realistisk beløp eller hvordan det skal betales. Men det er klart at det må bli på et helt annet og lavere nivå enn de fem millionene dollar - om lag 30 millioner kroner - som blir trukket fram i dommen. Hvis det beløpet skulle bli stående, har utleveringsavtalen ingen verdi, sier advokat Furuholmen til Dagbladet.

Mor avventer

Molands mor, Mathilde, våger ikke å slippe jubelen løs.

Så da Aftenposten kunne informere henne om den siste utviklingen i saken var hun mer opptatt av at det fortsatt er langt frem enn av at det åpenbart er tatt et skritt i retning av løsning.

– Selv om vi kanskje er litt nærmere løsning, så vet jeg at ting tar tid i Kongo. Inntil de to sitter på flyet hjem, beholder jeg bena på bakken.

– Er champagnen klar?

– Nei, men det er ikke så langt til Tvedestrand, sier Mathilde Moland.