KISANGANI: — Militærtribunalet etterforsker saken for å finne ut hva som har skjedd, sier militærtribunalets sekretær, Camille Ilonga, til VG Nett.

Kongolesiske myndigheter opplyser at en soldat i fengselet har hevdet at en av nordmennene ga ham 300 dollar for å få tilgang på en pistol. Moland har imidlertid opplyst at han ble frastjålet pengene, og at verken han eller French har bedt noen om å få kjøpe våpen.

Også fangenes norske advokat, Morten Furuholmen, og Mathilde Moland har fått en annen versjon av saken.

— Det jeg kan si, er at det har vært en innsatt i fengselet som har stjålet penger fra Tjostolv, og de pengene er blitt gitt til en annen innsatt som hadde rømt fra fengselet. Da dette ble avdekket skal den innsatte ha mistet en del oppgaver som han tjente penger på i fengselet. Han hevnet seg deretter ved å sette ut et uriktig rykte eller beskyldning, sier Furuholmen til VG Nett.

Etter en razzia på Molands celle, skal vegårsheimannen ha blitt kastet i et fangehull mens avhørene pågikk.

— Det ble ikke funnet noe, verken våpen eller andre ulovlige gjenstander. Tjostolv ble tatt med og blitt utsatt for veldig røff behandling. Han ble tildelt slag og spark, og det ble gjort ladegrep, sier Furuholmen.

Norske myndigheter vil ikke kommentere saken.