Innhyllet i en hvit og blå presenning står stillaset som brukes for å holde taket oppe og snømassene unna. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: – Vi oppdaget disse setningene i taket lørdag, og har sikret dem forsvarlig, sier senterleder Geir Magne Lundestøl til fvn.no.

To steder inne i Sørlandets største handlehus har takkonstruksjonene gitt etter for snømassene.

Tydeligst er det i andre etasje ved butikkene Åhlens og Eurosko. Midt i gangveien er det plassert ut paller på rundt 16 kvadratmeter. Oppå disse er det satt solide stålrør som presser kraftige stålbjelker opp mot det bulende taket.

– Jeg synes det så litt skummelt ut da jeg kom på jobb, fortalte en av de ansatte på senteret da vi var der mandag ettermiddag.

Takplater er vridd, og det samme er mindre stålbjelker. Det er ingen synlige skader på bærende konstruksjoner.

– Dette er helt trygt, og utgjør ingen fare, sier Lundestøl.

Et stykke bortenfor er butikken Vila stengt. Der buler også taket, om enn ikke så mye som ved Åhlens. Også der er taket understøttet med stålrør. Tidligere på dagen var det en vannlekkasje i butikken. Den skyldtes en kontrollert tømming av et sprinkelhode, som var nødvending etter en setningsskade.

Lørdag ble Sørlandssenteret stengt og evakuert. Hovedårsaken til det var at rømningsveier var sperret av snøfonner. I løpet av mandag ble alle rømningsveier åpnet, og dermed hele senteret.

– Setningsskadene ble aldri vurdert som så alvorlige at de kunne gi grunn for stengning, sier Lundestøl.