KRISTIANSAND: — Jeg har på følelsen at jeg lever i en boble, sa en lykkelig Heidi Sakkestad (49) da gaven ble mottatt ved 20.30-tiden.

Hjemme på Hånes fikk hun besøk av sykehusdirektør og multikunstner Jan Vincents Johannessen, som kom luftveien fra Oslo med et avtaledokument verdt 500.000 kroner i sin velbrukte koffert.

— Jeg er bare budbringer jeg, sa Johannessen etter den tårevåte mottakelsen.

Men budbringeren legger ikke skjul på at han finner saken ytterst spesiell.

Misliker prestisje

Fra 2003 til 2005 ble Sakkestad utsatt for fem mislykkede kjeveoperasjoner i Norge. Sist høst kom hun hjem fra USA med nytt smil, etter å ha blitt operert av amerikanske kjevespesialister - på dugnad.

Se video

Men årelang kamp mot norske helsemyndigheter brakte ekteparet Sakkestad ut i uføret. Siden i høst har de ikke kunnet betjene sin gjeld på to millioner kroner, inkludert en halv million kroner i utgifter etter USA-oppholdet, som varte i over at halvt år.

Hennes historie ble brettet ut på TV2, som Jan Vincents Johannessen tilfeldigvis fikk med seg. Han reagerte sporenstreks.

— De fikk ikke erstatning eller hjelp til å komme videre, og det syntes jeg var litt ille, forteller den kjente kristiansanderen, som selv har vært lege og mangeårig direktør ved Radiumhospitalet.

Johannessen kontaktet sin anonyme og velformuende bekjent, en «norsk statsborger som betaler sin skatt til Norge». Personen hadde sett innslaget, og bestemte seg for å dekke utgiftene fra USA-oppholdet.

— Hva synes du om det norske helsevesenet i denne saken?

— Jeg vet ikke om dette skyldes uvitenhet, at de ikke var klar over at noen kunne hjelpe. Men hvis det skyldes ren prestisje, at de ikke vil sende pasienter videre til utlandet, synes jeg ikke spesielt om det. I min tid som direktør, hvis noen syntes det var pinlig eller dumt å sende folk ut av landet, mente jeg det var en større «nasjonal katastrofe» om folk ikke fikk behandlingen de var tjent med, svarer Johannessen.

Krever 3,7 millioner

I går fikk han servert marsipankake fra ekteparet, som i disse dager har ventet på at namsmannen skulle beslaglegge bilen. Nå blir inndragelsen avlyst.

— Dette kom i 13. time, konstaterer Jostein Sakkestad (52) tydelig lettet.

— Vanlige folk har stukket til oss penger, så vi har hatt mat på bordet. Det har hjulpet oss å overleve, forteller Heidi, som er dypt takknemlig for all støtte.

Den økonomiske belastningen på familien har gjort situasjonen spesielt tøff for henne. I går ble det fjernet tunge steiner fra byrden.

Ekteparet krever nå 3,7 millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning, der kravet er til behandling. Regningen omfatter blant annet 8797 arbeidstimer, 421 overnattinger utenfor hjemmet, flyreiser og 27.661 kilometer i bil.

Regningen fra USA-oppholdet kunne blitt langt høyere. Da de to kirurgene «over there» fikk se ansiktet hennes, ble de så ille berørt på standens vegne at de jobbet hundre timer gratis hver seg.

Hvis ekteparet får full erstatning, skal gaven på 500.000 kroner betales tilbake. Da vil trolig pengene bli brukt på andre som har fått lignende behandling, ifølge budbringeren. - Komplisert sak

Helsetilsynet i Aust-Agder skal vurdere om Heidi Sakkestad er blitt feilbehandlet av legene.

— Saken er fortsatt under behandling. Vi har fått inn materialet vi trenger, blant annet ekspertuttalelser fra Sverige, men gjennomgangen har tatt lengre tid enn først antatt, opplyser Hallvard Kile, saksbehandler hos Helsetilsynet i Aust-Agder.

— En komplisert sak å vurdere?

— Det er det. Såpass mye kan jeg si, svarer Kile.

Konklusjon er ventet innen et par måneder, men Kile vil ikke kommentere eventuelle konsekvenser for de impliserte.

Norsk Pasientskadeerstatning er i ferd med å vurdere om Sakkestad har krav på økonomisk kompensasjon. 14. mars møtes partene i Oslo.

— Vi må prøve å få snakket fornuftig med dem. Til nå har de ikke villet svare på våre eller advokatens henvendelser, opplyser Jostein Sakkestad.