KRISTIANSAND: Helt siden 1980 har elever i videregående skole deltatt i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse.

I år gikk 22 av 3700 påmeldte videre til den norske finalen, og tre av disse finalistene kommer fra Sørlandet. Fra den norske finalen er det bare tre elever som går videre til den internasjonale matematikk-olympiaden i Madrid.

Jarle Stavnes (17) fra Kristiansand er en av finalistene som torsdag skal konkurrere på NTNU i Trondheim.

— Jeg ble ikke akkurat sjokkert over at jeg gikk videre, men jeg ble ganske glad og stolt, sier Stavnes til fvn.no.

God i matte

Han har god grunn til å være stolt over sin egen innsats. Det er nemlig første gang på 14 år at noen fra Kristiansand katedralskole (nå Kristiansand katedralskole Gimle) har gått videre til finalen.

Stavnes legger ikke skjul på at han har peiling på matte.

— Jeg kan ikke nekte for at jeg er god. Man må jo være ganske flink for å komme videre i denne konkurransen, påpeker han.

Ikke overrasket

I likhet med Stavnes skal også 17 år gamle Felix T. Prinz fra Dahlske videregående skole i Grimstad kjempe om å komme videre til den internasjonale finalen. Heller ikke han var overrasket over at han kom videre i konkurransen.

— Jeg var med i fjor, så jeg ble ikke så overrasket over at jeg klarte det i år også, sier Prinz til fvn.no.

I fjor gikk han videre til den internasjonale finalen som var i Vietnam, men der fikk han ingen plass på seierspallen. For Prinz er det uansett ikke så viktig å vinne.

— Det er et utrolig høyt nivå i den internasjonale finalen. Man konkurrerer mot de beste i verden. Jeg tror ikke jeg har øvd nok til å vinne, forteller Prinz.

Håper på seier

Verken Prinz eller Stavnes ønsker å si noe om sjansen for å vinne.

— Det er en vanskelig konkurranse. Jeg vet ikke hvordan det vil gå, innrømmer Stavnes.

Prinz er enig:

— Jeg håper jo selvsagt at jeg vinner, men jeg vil ikke ha for store forhåpninger for da blir det så ille om jeg ikke går videre, mener han.

Fvn.no lyktes ikke å komme i kontakt med Eivind Rørvik fra Drottningborg videregående skole i Grimstad, som også gikk videre i konkurransen.

Du kan lese mer om Abel-konkurransen her.