LILLESAND: Kunsteren Tor Lindrupsen (50) er sammen med Multiconsult kåret til vinner av konkurransen om å utforme Lillesands nye byport. En kråkebolle og to sjøstjerner skal bygges ved innfallsporten fra den nye E18-motorveien øst for byen – og vil bli en spektakulær skulpturpark når den lyssettes i mørket.

— En klar og verdig vinner, fastslo ordfører og jurymedlem Arne Thomassen da vinnerutkastet med tittel ”Micro – Macro” ble presentert på en pressekonferanse hos Statens vegvesen på Tingsaker nå i formiddag.

— Et enkelt og vakkert utkast, oppsummerte prosjektleder Kari Huvestad fra Statens vegvesen om det juryen tror skal bli landets flotteste byport – og faktisk den eneste i sitt slag.

Kunstneren – som bor på Kråkerøy i Fredrikstad men er født i Kristiansand – forteller at limtredragere er tenkt som materiale for de seks meter høye sulpturene – sammen med tauverk i terylene som skal gi assosiasjoner til Lillesands fortid som seilskuteby.

Tre grupper av arkitekter/kunstere var prekvalifisert til konkurransen. Ved siden av vinneren Tor Lindrupsen/Multiconsult, var det IN/BY med et prosjekt kalt ”Lillesandssmaragden” og Grønn Strek med ”Øyeblikk”. Man nøyde seg med å presentere vinneren.

Skulpurene blir et ”land-art – prosjekt” – der landskapet spiller på lag med skulpturene. Byporten legges i et 4o dekar stort området i Gaupemyr i ved nedkjøringen til Lillesand i øst – nord for Tingsaker. Kostnadskalkylen lyder på 1,5 mill. I utgangspunktet skal Lillesand kommune forestå selve byggingen, men hvem som skal betale regningen er ikke endelig avklart. Målet er at byporten skal åpnes samtidig med veianlegget i august 2009.