LEI: Wenke Heimvoll er mektig lei av å putte inn hvitt tøy i maskinen, og ta brune plagg ut igjen. Foto: Tom Arild Støle/Farsunds avis

FARSUND: — Nå begynner jeg å bli lei av de hvite klærne som stadig blir brune når jeg vasker dem. Brunt vann i toalettet, i badekaret og i springen er et stadig tilbakevendende problem. Av og til kan vannet være helt rent, mens det andre tider er brunt, sier Wenke Heimvoll til Farsunds avis. Hvitt ble brunt Fredag toppet det seg for Heimvoll da hun skulle vaske klærne til sin ferierende svigerinne. De hvite klærne ble fullstendig brune. Lørdag var vannet imidlertid rent igjen.

— Det virker som om det er helt tilfeldig når vannet er rent og når det ikke er det, sier hun.

Ektemannen Kåres bekymringer knytter seg mer til de usynlige problemene som vannet skaper.

— Det brune vannet kan ødelegge utstyr som varmtvannstank, vaskemaskin, vannbåren varme og annet røropplegg. Noen må se og få fikset opp i dette, sier han.

I lang tid har flere husstander på Vågsvoll på Lista slitt med brunt vann i springen. Ifølge kommunen skyldes problemene liten gjennomstrømning av vann i kommunens vannledninger. Det lave vanntrykket fører til avleiring i kommunens anlegg, og når folk setter på vannet, løsner urenhetene og skaper brunt vann.

Ifølge Farsunds avis skal mange beboere i området ha nektet å betale vannavgift for det brune vannet.

— Vi er klar over problemet, og det er selvsagt beklagelig at det er slik. Vi spyler rørene ganske mye for at vannet ikke skal være brunt, men det er tydeligvis ikke alltid det blir nok, sier enhetsleder for teknisk drift i Farsund kommune, Sten Otto Tjørve.

Han lover bedring, og oppfordrer folk som opplever brunt vann om å klage til kommunen.

— Da skal vi spyle enda mer, slik at folk slipper dette, sier han.