FARSUND: — I den nye anbudsrunden som kommer til sommeren, kommer vi til å kreve av busselskapene at alle skolebussene har setebelte, sier Vidar Kleppe i Demokratene.

Han fremmet et realitetsforslag i Fylkestinget i går, som førte til en lang debatt. Voteringen i saken ble utsatt til i dag fordi debatten ikke ble ferdig.

— Til slutt gikk mitt forslag enstemmig gjennom. Vi vet det vil koste litt mer, men vi vil ha det sikreste og beste tilbudet for våre barn. Jeg er veldig glad for at alle sluttet seg til forslaget, sier Kleppe fornøyd.

Setebeltene vil være på plass i skolebussene i begynnelsen av 2011. Demokratene-lederen har prøvd å få fylkestinget med på et slikt krav tidligere, uten å lykkes.

— I alle privatbiler er det påbudt med setebelte. Hvis ikke får du bot. Og så skal vi ikke stille krav når vi frakter skolebarn i buss! Det er absurd. Andre fylker har innført dette, og vi må også ligge i forkant. Ulykker og sikkerhet er så viktig å gjøre noe med, understreker Kleppe.

Han er heller ikke sikker på at kostnaden blir så høy.

— Nå vet busselskapene hvilke krav de har å forholde seg til. Gjennom en anbudsrunde vil vi få synliggjort kostnadene med dette. Tidligere har vi bare synset om kostnadene, men nå får vi vite hva det egentlig koster. Så får vi se hvor mye mer det egentlig blir, sier Kleppe.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om skolebarn som står uten sikring i midtgangen på vei til skolen. Dette vil Kleppe heller ikke ha noe av.

— Hvis det er slik, må vi bare få flere busser. AKT vet jo hvor mange elever som skal til og fra skolen. Hvis de ikke finner ut av det, kan de leie meg inn gratis som konsulent, sier han.