SONGDALEN: Etter en måneds planlegging og forberedelse kunne skytebas Ståle Fyksen sette i gang de elektroniske detonatorene som startet sprengningen.

Og det var ikke en dagligdags sprengning som fant sted. For å unngå at folk var i nærheten, ble sprengningen lagt til sen kveld.

– Vi sprengte 83.000 kubikk med stein. Det tilsvarer 10-12.000 lastebillass, sier Fyksen til fvn.no.

Byens lastebilsjåfører trenger imidlertid ikke å kjappe seg til Mjåvann. Steinmassene som nå er fjernet skal kvernes til småstein.

Utenlandske eksperter var på plass for å delta i sprengningen, og sammen med TT Anleggs folk kunne de 60 tonnene med sprengstoff gjøre til massivt fjell til småstein på få sekunder.

Det er ikke dagligdags at så store mengder stein sendes til himmel på Sørlandet.

– For å være på Sørlandet er dette en voksen salve, sier Fyksen. Resten av teamet som deltok på sprengningen er enig, og legger til at det vanligvis bare er steinbrudd som kommer opp i sprengninger av tilsvarende størrelse.

Sprengningen skjedde på en ny del av industriområdet på Mjåvann. Et nytt område er under klargjøring, og steinmassene som ble sprengt ut i dag måtte sprenges for at annet arbeid i området kunne starte.

Se video av sprengningen i toppen av artikkelen!