KRISTIANSAND: Bjarte Vestøl har siden 1992 vært en ivrig dykker, selv om sier han ikke har vært så aktiv de siste årene. Han har flere hundre dykk på vraket til Seattle, og forteller at det er to store utfordringer ved å dykke på vraket.

— Det første er dybden, og det andre er dette med sikt. Du må kunne finne tilbake til lina, og det blir vanskelig om du grumser til vannet. Hvis du finner på å svømme inn i vraket, så ligger det så mye gjørme der at den minste lille bevegelse med en svømmefot vil grumse til sikten så mye at det er vanskelig å finne veien ut, forteller Vestøl, som påpeker at han tar alle mulige forbehold, da det tross alt er vanskelig å si akkurat hva som har skjedd.

— Men dette er jo forferdelig tragisk.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjarte Vestøl. Foto: Reidar Kollstad. Foto: Reidar Kollstad

Fanatastisk dykkemål

Vestøl forteller at Seattle er et fantastisk dykkemål.

— Det kommer folk fra hele Europa for å dykke på det vraket. Det står omtalt i alle store dykkeblader, og er et kjent dykke –og reisemål, sier Vestøl.

— Men en må kjenne sin begrensning. Det kan være et snilt dykk, for du kan dykke til 25-30 meter og ha en god opplevelse.

Vraket til Seattle ligger fra 25 meter og ned til i overkant av 70 meter.

— Dykk dypere enn 25-30 meter er dypt. Da må du vite hva du gjør, påpeker Vestøl.

Vært helt på bunnen

Han forteller at han selv har vært inni de fleste rom på hele skipet, og har vært helt nede på bunnen.

— Men skipet er korrodert såpass at det har en ustabil overbygning og ustabilt akterskip. Det er flere år siden jeg sa at jeg aldri mer skulle inn i skipet, sier han.

Men selv om det er en utfordringer ved å dykke på Seattle, så er det i utgangspunktet ikke et spesielt vanskelig dykk.

— I utgangspunktet er det ikke det. Det er et vrakdykk, og det er jo litt mer utfordrende enn et ordinært dykk. Folk som har dykket på flere vrak, kjenner til hva de må gjøre. Du gjør det ikke rett etter et dykkerkurs. Det er noe du gjør etter å ha fått en del erfaring, sier Vestøl.

- Ikke spesielt farlig

Det har vært flere dykkeulykker i forbindelse med dykk på Seattle, men Vestøl sier at det ikke er spesielt farlig å dykke der.

— Det har jo vært mange tusen dykk der. Det er et helt overkommelig vrak å dykke på hvis en har litt erfaring.