KRISTIANSAND: Styret på Vågsbygd skole mener det eneste riktige i arbeidet med færre og større skoler i Kristiansand, er å legge ned Åsane skole og utvide Vågsbygd. Vågsbygd skole har utbyggingsmuligheter og trenger seks nye klasserom.

– Styret har anbefalt at Åsane legges ned og at elevene overføres hit. Vi har et lite småskoletrinn, med én klasse per trinn i 1. til 4. Et småskoletrinn med 72 lever er problematisk og utfordrende. I et tilfelle er det kun to jenter i en klasse, sier rektor Stig Navjord på Vågsbygd skole.

Få elever, lite penger

Skolestyrets begrunnelser er et lite sosialt miljø for de minste elevene, og hvor det er lett å falle utenfor – også på fritiden. Dernest et smalt fagmiljø. En sammenslåing vil føre til et helhetlig og godt pedagogisk skoleløp. Argumentet er også en bedre økonomi.

– Med 72 elever er det vanskelig å satse på tidlig innsats på grunn av stykkprisfinansieringen i kristiansandsskolen. I dag må jeg ta penger fra mellomtrinnet, sier Navjord.

Frykter stor skole

Å legge ned Åsane skole og utvide Vågsbygd er samtlige foreldreutvalg i Midtre Vågsbygd sterkt i mot. De kjemper for å beholde dagens skolestruktur, av fire grunner: Unngå at skoleveien blir radikalt forlenget for de yngste skoleelevene, infrastrukturen er overhodet ikke tilrettelagt for sikker skolevei hvis Åsane-elevene flyttes til Vågsbygd, det er snevert å se på skolebudsjettet isolert og elevtallsprognosene er usikre.

– Skal man legge ned Åsane må visse ting ligge til rette for flytting. Det må være gjennomtenkt, for Vågsbygd kan ende opp som en veldig stor skole, sier nylig avgått Fau-leder på Vågsbygd skole, Sven Åge Leire.

Usikre elevprognoser

Han tenker på usikre elevtallsprognoser i forbindelse med forventet utbygging i bydelen.

– Kommunen har bommet på elevtallsprognoser før, eksempelvis Dvergnes skole, påpeker Leire.

Foreldreutvalgene håper, men frykter det verste.

– Jeg tror dessverre på en kortsiktig løsning, at man føler seg tvunget til å slå Åsane sammen med Vågsbygd skole.