Påskeutfareten fikk en dårlig start fredag morgen.

Et godstog sperrer strekningen Mjølfjell til Reimegrend og det er full stopp på bergensbanen. Mange passasjerer er rammet.

— Vi fikk inn første melding halv fem i dag tidlig, forteller Rita Lund Thune i NSB.

Hun vet ikke når strekningen kan åpne igjen.

— Det er et bergingstog på vei for å flytte godstoget over på et sidespor, men det er ikke klart når dette vil skje, sier hun.

Nattoget fra Oslo ble fraktet fra Myrdal stasjon og ned til Flåm, og fikk busstransport derfra.

Venter køer

Vegtrafikksentralen forventer stor trafikk på utfartsveiene fra Oslo. Ifølge Neel Irgens ved Vegtrafikksentralen er det flere strekninger som kan få lange køer i ettermiddag.

Dette blir verstingene:

Oslo - Hallingdal

Oslo - Valdres

E16: Sandvika - Sollihøgda - Hønefoss

RIksvei 3: Jessheim - Minnesund - Kornmoen

Bergens utfartsveier

Flere utfartsveier fra Bergen kommer også til å bli sterkt belastet i dag. Men Vegtrafikksentralen i Bergen sier det er for tidlig å anslå hvor mye kø det kan bli.

— Det kommer helt ann på om dagen i dag blir den store utreisedagen, eller om folk sprer det utover helgen, sier Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen i Bergen.

Disse strekningene kan uansett vente seg mye trafikk:

E16: Bergen-Voss og riksvei 7 videre mot Hardangervidda.

E39: Sørgående mot Stavanger og nordgående mot Sogn.

Travelt på Gardermoen

I dag fredag, i morgen lørdag og onsdag i neste uke er de travleste utfartsdagene på Gardermoen.

Bagasjehåndteringen er den største utfordringen - folk har med seg flere og større ting.

— Selskapene som håndterer begasjen for oss, setter inn ekstra folk disse dagene, sier pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn.

Målet er at 95 prosent av passasjerene skal ekspederes gjennom sikkerhetskontrollen i løpet av 5 minutter. De siste 5 prosent av passasjerene skal være gjennom før det har gått 15 minutter.

— Be folk om å huske på pakkereglene. De som skal ha slirekniven med på påskefjellet, må legge den i kofferten og sjekke den inn. Hvis de har den i beltet, vil den bli tatt fra dem, og de får den ikke tilbake. Kniver smeltes ned og resirkuleres, forteller Bruun.

— Leverpostei og annet pålegg som endel gjerne vil ha med om bord på flyet, regnes som væske. Da må man følge væskereglene, som er maks 100 ml pr beholder - og den samlede mengden væskebeholdere må få plass i en enliters pose.

Aftenposten / Fædrelandsvennen