VALLE: – Her er det 20 centimeter med vann rett under snøen, sier kjentmann Olav B. Berg (58) og smeller øksa ned i sørpa på Kolsvatn i Setesdal Vesthei.

Han kikker granskende bort på strandkanten til fjellvannet, 1034 meter over havet.

– Jeg tror jeg må inn igjen i morgen og legge om løypa her, sier Berg.

Det er for Kristiansand og Opplands turistforening (KOT) han stikker løypa mellom Bossbu og Svartenut.

Mildvær

Det er mildværet de siste døgnene som har smeltet det øverste snølaget og isen på fjellvannene i fjellet nå. Slår varslet om regnvær helt oppe i denne høyden til, vil det bli umulig for skiløperne å ta seg fram over disse vannene uten solide plastposer rundt føttene.

Følg været time for time over hele Agder på våre værsider! Da Fædrelandsvennen var med Olav B. Berg inn i fjellet torsdag, var det fire plussgrader ved Bossbu, om lag 1025 meter over havet. På hjemturen plasket det i vann under scooteren da vi kjørte over Rennevatnet mellom Berg i Valle og Stavskarhytta.

– Her er det ikke lett å legge om skiløypa. Det er rasfare på vest— og nordsida, sier han.

På vestsiden av vannet henger en svær skavl utover fjellkanten.

Noe rasfare

– Det har rast lite hittil i vinter, så nå kommer det vel snart ned, sier Berg.

Han betegner rasfaren i Setesdal Vesthei som litt over middels. Det vil i alle fall være galskap å raste under en uthengende skavl eller renne utfor skråninger brattere enn 25 – 30 grader med denne råtne snøen, mener han.

I over 50 år har Olav Bjørguvlson Berg ferdes i dette fjellet. Garden hans har støyler her. I en årrekke har Olav og broren Torjus fraktet ved og merket løyper for KOT langs ruten Berg i Valle, Stavskar, Bossbu og Svartenut.

– Ta forholdsregler og utvis forsiktighet denne påsken også, sier Olav B. Berg.