KRISTIANSAND: Om lag 45 kvadratmeter av kunstgresset på Haumyrbanen er ødelagt som en følge av skadeverket.

— Innholdet i noen søppeldunker er tømt utover banen, og så er det satt fyr på dette, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt.

Det er foreløpig ukjent hvem som har forårsaket skadene. Da politiet var på stedet kom de i konktakt med flere naboer, som har gitt uttrykk for svært stor frustrasjon.

— Ifølge naboene utføres det skadeverk og tagging hver helg. Det er snakk om omfattende skadeverk i nærheten av kunstgressbanen, sier Solås.

Hvor mye skadene utgjør i kroner og øre er foreløpig uklart.

Stasjonssjef Odd Nordmo ved Randesund politistasjon bekrefter at det har vært mye hærverk den siste tiden.

— Det har vært mye i det siste. Det er mest tagging, men også skadeverk. Det har mest utover Haumyrheia skole, men det har også blitt tagget på private hjem og garasjeanlegg, sier Nordmo.

- Fire-fem som står for mye hærverk

Ifølge Nordmo er det fire-fem ungdommer i 14-15-årsalderen som går igjen.

— Disse ungdommene har vi tatt for ting, eller så er de i nærheten når det skjer lignende episoder, sier Nordmo,

Fvn.no har tidligere skrevet om en ungdomsgjeng som har herjet på Sømslandet , etter at en 8.-klassing ble slått ned av en medelev på Haumyrheia skole.

— Jeg er redd selv. De har skikkelig makt over bydelen, og herjer og kontrollerer som de vil. Vi er voksne folk som ikke tør ta grep i forhold til denne gjengen, uttalte en beboer.

Ifølge Nordmo hadde ungdommene som de tror står for hærverket ingenting med voldsepisoden å gjøre. Etter det han kjenner til har ingen av dem vært involvert i noe mer alvorlig enn hærverk og tagging.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SØPPEL: Søppeldunker ble tømt, og innholdet deretter spredt utover banen. Foto: Jon Anders Skau

— Primitive pøbelstreker

Stasjonssjefen legger ikke legger skjul på hva han personlig mener om pøbelstrekene.

— Det er rett og slett primitive pøbelstreker utført av svært umoden ungdom. De fleste andre på den alderen synes jo dette er helt uakseptabel adferd. Det er en utrolig usympatisk måte å forsøke å hevde seg på, og de oppnår slett ikke noen status ved å opptre slik de gjør, sier Nordmo.

Han forteller at politiet føler seg ganske rådville når det gjelder hele situasjonen.

— Alderen tatt i betraktning er det ikke så mange strafferettslige virkemidler man har. Hvis vi ikke tar dem på fersken så benekter de også å ha gjort noe galt, sier Nordmo.

- Pøblenes eget ansvar

Nordmo ber folk i området om å holde et øye med det som foregår i nabolaget, og at de melder fra om det de ser.

— Vi ser gjerne at folk er aktive når det gjelder observasjoner, og er så nøyaktige som mulig når de melder fra, sier stasjonssjefen.

Nordmo vil ikke legge skylden på foreldrene til ungdommene det gjelder, og mener de først og fremst må ta ansvar for sin egen adferd.

— Mange av dem har foreldre som har mistet kontrollen, men ingen av dem lever under spesielt traumatiske kår. Foreldrene har et ansvar, men det ville vært feil å utelukkende legge skylden på dem. Ansvaret ligger først og fremst hos ungdommene, sier han.