KRISTIANSAND: — Vi er villige til å satse milliardbeløp på norsk vindkraft på land, sier administrerende direktør Anders Gaudestad i Statkraft Agder Energi Vind (SAE Vind) i en pressemelding.

- Eventyret starter i Rogaland

I tildelingen, den største noen sinne for norsk vindkraft, fikk SAE Vind konsesjon til å bygge en vindpark på Moifjellet i Rogaland. I januar er det ventet at selskapet vil få konsesjon i Trøndelag og i mars sendes ytterligere sju konsesjonssøknader til NVE.

– Vindkrafteventyret starter nå i Rogaland, men vi vil bygge vindparker over hele landet, dersom politikerne får på plass ordninger som gjør norsk vindkraft levedyktig. Vindeventyret avhenger fullt og helt av at politikerne mener alvor med sin satsing på fornybar energi for å bekjempe klimakrisen. Grønne sertifikater og et godt utbygd kraftnett i Norge og til utlandet må på plass for å gjøre vindparkene lønnsomme, sier Gaudestad.

- Må bruke mulighetene vi har nå

SAE Vind eies av Statkraft og Agder Energi. Selskapet ønsker en storsatsing på vindparker på land som et bidrag til å redusere den globale oppvarmingen og for å bygge en ny industri i Norge.

— Mange snakker allerede om vindparker til havs, men det vil ta lang tid før vi ser vindmøller i stort omfang i Norskehavet. På land kan vi bygge vindparker nå, til havs må vi vente 15-20 år før teknologien er moden og vi har nok kunnskap. Så lenge kan vi ikke vente. Både EU og Norge har mål om å øke produksjonen av fornybar energi før 2020 som et tiltak mot klimaendringene. Da er det åpenbart at vi må bruke de mulighetene som foreligger nå, forteller Gaudestad.

Arbeidsplasser

Ifølge ham skaper utbyggingen av vindkraft store muligheter for de delene av leverandørindustrien som vil satse på fornybar energi, noe som igjen kan skape tusenvis av nye arbeidsplasser. Ser man på Statskraft vindpark på Smøla i Møre og Romsdal har denne ifølge pressemeldingen ført til neon titalls lokale arbeidsplasser og bidrar årlig med 5,5 millioner kroner i skatter til kommunen.