TROR PÅ HENLEGGELSE: Reidar Høines tror politiet vil henlegge saken. Her er han i gullsmeden etter innbruddet i oktober i fjor. Arkivfoto: Torbjørn Witzøe Foto: Torbjørn Witzøe (arkiv)

FLEKKEFJORD: – Jeg føler meg fullstendig maktesløs, men gir meg ikke. Jeg åpner igjen tirsdag, sier Reidar Høines til Fædrelandsvennen.I går kveld ble gullsmeden sluppet fri etter avhør hos politiet. To av politifolkene fra lensmannskontoret i Flekkefjord ble med Høines ned i gullsmedlokalene for å vise hva de hadde beslaglagt tidligere på dagen.

Flere politifolk kom til Høines' gullsmedforretning i Kirkegaten i Flekkefjord i går morges. Her ble det gjort en rekke beslag.

– De tok blant annet regnskapsbøkene mine, sier Høines.

Reelt eller fiktivt? Han ble deretter siktet for forsikringssvindel, skatteunndragelser og falsk bokføring. En mulig forsikringssvindel stammer fra et innbrudd i oktober da Høines hevdet han var frastjålet gull, sølv og diamanter verdt 1,5 millioner kroner. Nå er han mistenkt for å ha oppgitt for høye verdier overfor forsikringsselskapet.

– Det er dessuten naturlig å etterforske om dette innbruddet var reelt eller fiktivt, sier lensmann Asbjørn Skåland.

Men innbruddet virket ekte nok, ettersom det var tydelige merker etter brekkjern i dørkarmen, knuste montre og vitneobservasjon av en flyktende person med finlandshette.

Høines hadde akkurat kommet tilbake fra en av sine mange reiser i India da han ble pågrepet i går. Politiet ville blant annet ha tilgang til en safe som er i butikken hans. Men Høines hevdet nøkkelen var vekk.

– Vi måtte derfor tilkalle et firma som fikk safen opp, sier Skåland.

— Tror ikke folk vil dømme meg At Høines ble sluppet fri i går kveld, sier Skåland skyldes at det ikke er fare for bevisforspillelse. Han sier siktelsen står ved lag, og at etterforskningen fortsetter i dagene fremover, blant annet med flere avhør.

Fædrelandsvennen møtte Høines i butikken like etter at han var sluppet fri. Han holdt på å rydde, var fattet, men preget av alvoret i saken.

– Jeg kommer til å åpne igjen i morgen. Jeg tror ikke folk vil dømme meg, sier Høines, som er overbevist om at politiet vil legge saken vekk.

LÅST SAFE: Nøkkelen til denne safen var i følge gullsmeden forsvunnet og politiet måtte derfor bryte seg inn i den. Foto: Torbjørn Witzøe Foto: Torbjørn Witzøe