HOVDEN: Med en produksjon på 440 kubikk hver time fra 11 kanoner, er det blitt produsert 26400 kubikk med snø i alpinbakken på Hovden denne uken. Jo kaldere temperatur det er, jo mer snø kan produseres.

Les også: Snø i fjellet — mildvær truer | Vinterens første skiløyper Avhengig av kaldt vær

  • Nå har vi hatt et gjennomsnitt på 9-10 grader i helgen. Anlegget har gått i 48 timer denne helgen, samt 12 timer tirsdag 28. oktober. Det gjør at vi har produsert snø i 60 timer denne uken, forteller Torgeir Leidal, ansvarlig for snøproduksjonen på Hovden, til fvn.no.

Leidal regner med at bakken kan åpne til uken om de får produsert snø i to-tre dager til.

— Da vil det kunne spres 20 centimeter med snø utover hele Mor Åse, som har lysanlegg.

Les også: Snø i fjellet — mildvær truer | Vinterens første skiløyper Jobber hele døgnet

Snøen ligger foreløpig i store hauger for at vannet skal renne av.

— Vi er opptatt av kvalitet når vi åpner, ikke at vi skal åpne fortest mulig. Kunstsnø er veldig hard snø som gir god fart, sier Leidal.

Mannskapet hans jobber hele døgnet i skift på åtte timer.

— To personer er til enhver tid i bakken og produserer snø.

Dermed er det bare å preparere ski og snøbrett for en ny alpinsesong.

Store snøhauger på Brokke

Også Brokke alpinsenter meldte søndag at de er i full gang med snøproduksjonen. Siden onsdag har snøkanonene gått for fullt, og hittil er 160.000 liter vann gått med til å gjøre skibakkene klare til sesongåpning. En forutsetning for å lykkes med snøproduksjonen er kaldt vær.

Flere dager med minusgrader denne uka har dermed ført til at det nå ligger over fire meter høye snøhauger i alpinbakken på Brokke. Alpinsenteret håper på en rekordtidlig sesongåpninig, men da trenger de et par kalde netter til. Meteorologens varslinger er med på å helle kaldt vann i blodet på de som er ivrige etter å hive på seg alpinutstyret.

— Det er jo alltid en risikosport å sette i gang med snøproduksjon når det er såpass mildt. Det er ikke noe særlig kulde i vente, og da kan det det være vanskelig å få snøen til å bli liggende, sier han.

Store snøhauger på Brokke. Foto: Jan Wojtaszek