KRISTIANSAND: Kvadraturens første kjøpesenter, «Slottet» på folkemunne, har havnet på defensiven.

— Vi må gjøre noe for å opprettholde attraktiviteten og omsetningen. Etter 16 år er det behov for betydelig oppgradering til et mer moderne senter, opplyser adm.dir. Tom Chr. Bredesen i Skeie Real Estate.

Siden sommeren har omsetningen sviktet i Slottsquartalet. Det hjalp ikke stort da Sandens åpnet i november, og lokket kundene til motsatt ende av Markens.

Sakker akterut

Nå blar Skeie-familiens eiendomsselskap opp 20-30 millioner for å holde på kunder og leietakere.

— Flere butikkeiere har signalisert at senteret er litt akterutseilt, bekrefter Espen Albert, styreleder i Kvadraturforeningen og innehaver av Dampbageriet, som har vært leietaker i senteret fra starten i 1992. Den største brikken falt på plass da Hennes & Mauritz, som også er etablert i Sandens, valgte å undertegne ny femårskontrakt. Men huseier erkjenner at dagens butikkmiks er under pari.

— Vi jobber med å få inn flere nye forretninger som ikke finnes i Kristiansand i dag, bekrefter Tom Chr. Bredesen.

Den øverste delen av Markens er blitt mekka for foreldre på jakt etter barneklær. Denne profilen skal nå rendyrkes, med nye forretninger innen barneutstyr og klær for barn og unge.

- Genialt

— Butikker for barneutstyr er genialt. I dag må jeg lete byen rundt etter småting til barna, forteller Hege Andersen.

Småbarnsmoren er blant kundene som aldri har sviktet senteret.

— Slottet er gammelt og kjent, mens Sandens mer ligner en flyplass. Jeg savner benker og beplantning der nede, forklarer Andersen.

I januar starter ombyggingen, en smått ekstrem oppussing som skal forvandle både fasade og interiør. Blant annet blir publikumsområdet utvidet og møblert på nytt. Det blir delåpning 1. mai, og full åpning 1. oktober neste år.

— Det er strategisk veldig viktig å løfte Slottet. Det betyr at byen blir sterkere totalt sett, mener Espen Albert, som også eier kaffebaren Camillo Bastrup over gaten for senteret.

Slottsquartalet har en samlet omsetning på om lag 150 millioner kroner, og forventer en økning. I disse dager søker huseier etter senterleder, som skal ansettes på heltid.