KRISTIANSAND: Trond Løvdal (39) har en litt annerledes jul enn de fleste andre. Julaften feiret han nemlig i Antarktis.

— Det er tredje gang jeg feirer jul her, forteller Løvdal på telefon fra den norske forskningsstasjonen Troll.

Han kommer opprinnelig fra Songe i Holt, men er bosatt i Vennesla. Han har i lang tid hatt en stor interesse for Antarktis, og var aldri i tvil da han fikk tilbud om jobb der.

— Interessen kom etter fem år i Longyearbyen på Svalbard. Jeg og min kone har alltid snakket om at dersom sjansen skulle by seg, så skulle jeg søke om overvintring på forskningsstasjonen Troll. Da sjansen bød seg for første gang i 2006 var jeg ikke sen med å gripe den, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet

BASEN: Her på forskningsstasjonen Troll feirer Trond jul sammen med 13 andre. FOTO: Trond Løvdal. Foto: Trond Løvdal

Fantastisk

Første gang han reiste ned var i vintersesongen i 2006/2007. Da var de var i alt seks personer som var der nede i åtte måneder uten ekstra forsyninger eller besøk.

— Det var en så fantastisk opplevelse at det ikke var vanskelig å takke ja da jeg fikk tilbudet om å reise ned igjen.

Neste gang han reiste ned var det i sommersesongen som strekker seg fra november til februar. I år reiste han ned 3. november og skal være der helt til slutten av februar.

— Men det er ikke sånn at jeg feirer julen helt alene i isødet. Jeg er sammen med 13 andre, og kokken vår har pyntet stasjonen for jul.

Norsk julemat

De har ikke lov til å ha et levende tre inne på forskningsstasjonen, men juletre blir det allikevel.

— Vi har et plastikktre som vi har pyntet. Hun som er kokk har egentlig pyntet over alt og gjort det så hjemmekoselig som det overhodet er mulig å få her, sier Løvdal.

Artikkelen fortsetter under bildet

SLEDEN: Løvdal jobber med transport og her er han avbildet foran en av sledene som de bruker til å komme rundt i Antarktis med. FOTO: Trond Løvdal Foto: Trond Løvdal

Julefeiringa startet klokken fem julaften, og til middag ble Løvdal og de andre servert tradisjonell norsk julemat.

— Det ble ribbe og riskrem, forteller han.

Dermed høres det kanskje ut som om han ikke går glipp av noen av godene med å feire julaften i Norge, men helt slik er det ikke.

— Det er litt både og å feire julaften så langt borte. For det første så savner jeg jo kona, men det at vi ikke har barn gjør det jo litt lettere. I tillegg så klarer jeg ikke helt å få den store julestemningen her nede, sier han.

Selv om det er mye is og snø rundt ham og at han på denne måten er sikret en hvit jul, så er det nemlig ikke helt som hjemme.

— I dag ligger temperaturen på rundt minus seks grader, vi har strålende solskinn og det er vindstille ute. Så i dag er en av de aller beste dagene vi har hatt her nede. Men vi har ikke den lette snøen som daler ned og det er lyst hele tiden, så det er en litt annerledes hvit jul enn det man har på Sørlandet, sa Løvdal julaften.

Bergtatt

Også på Antarktis har man fri på helligdagene, og Løvdal skal benytte 1. juledag til å gjøre det han liker best.

— 1. juledag skal jeg ut på tur. Det jeg har av fritid går egentlig med til det. Naturen her nede er helt enorm og kan egentlig ikke sammenlignes med noe. Det er litt som på Svalbard bare at alt er mye større her nede, skryter han.

Løvdal jobber i transportseksjonen på Troll, og får dermed reist en del rundt på Antarktis. Ofte går turene opp på noen av fjella som ligger i nærheten, men av og til tar han skiene på beina og legger ut på havisen.

— Det er helt enormt å gå på ski på isen blant isfjell, sel og pingviner. Dyrene her nede har jo ingen naturlige fiender og er derfor ikke redde. Så vi kan gå blant dem og få noen fantastiske bilder, men samtidig må vi være litt bevisste på å ikke forstyrre dem, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

PINGVINER: På turene støter Trond stadig vekk på pingviner. Disse er ikke redd for mennesker. FOTO: Trond Løvdal Foto: Trond Løvdal

Om det blir flere turer til Antarktis kan han ikke svare på.

— Men jeg er helt bergtatt av polarstrøket, området og denne muligheten til å reise på tur, fastslår Løvdal.