MANDAL: I perioden fra 2004 til august 2009 ble mannen straffet seks ganger for kjøring uten gyldig førerkort. 19. august ble han dømt til fengsel i 21 dager, men bare drøye to uker senere satte 22-åringen seg bak rattet igjen.

Resultatet ble skader på en brannbil tilhørende Brannvesenet Sør IKS på om lag 25.000 kroner.

— En av våre brannbiler stoppet opp, og ble påkjørt bakfra. Mannen klarte ikke å stoppe. Det ble noe styr med utfyllingen av skademeldingen på grunn av registreringsnummeret på bilen hans, og dermed ble politiet koblet inn i saken, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør til fvn.no.

Må i fengsel

Uhellet skjedde ved avkjøringen til Halshaug terrasse i Mandal. Brannbilens støtfanger og flere lys ble påført skader. Også 22-åringens bil ble skadet i kollisjonen.

— Det var ikke store skader, men det var greit at han ble tatt siden han kjørte ulovlig, medgir Aasen.

Nå har Kristiansand tingrett dømt mannen til fengsel i 36 dager, samt en sperrefrist på seks måneder på førerkortet. I tillegg til kollisjonen med brannbilen, omfatter dommen ytterligere to tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort.

Ni tilfeller

Dermed er mannen, som aldri har hatt førerkort for bil, nå straffet for kjøring uten gyldig førerkort totalt ni ganger.

«Etter rettens syn viser de mange kjøringene uten førerkort at siktede har total mangel på respekt for vegtrafikklovens regler og trafikksikkerhetshensyn. Slik retten vurderer det, synes siktedes mange kjøringer uten gyldig førerkort klart å ha hatt et vanemessig preg. Allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier en ubetinget fengselsstraff av ikke ubetydelig lengde», heter det i dommen.

22-åringen kom med en uforbeholden tilståelse i retten. Det fikk han en strafferabatt på ni dager for.