OSLO: Den 46 år gamle kristiansanderen har de siste årene bodd på Østlandet. Ifølge VG har han bodd i leilighetskomplekset i Urtegata i fire år.

Les også: Urtegata-siktet tipset om en rekke branner

Seks mennesker omkom som en følge av brannen. Den 46 år gamle kristiansanderen skal ha kjent flere av dem som ble rammet. Venner av 46-åringen beskriver ham som jovial og snill overfor VG. Den skilte småbarnsfaren har flere tillitsverv innenfor idretten og en stor festival i Oslo.

— Han var veldig utadvendt og lett å bli kjent med for dem som var med og arrangerte festivalen. Alle kjente ham, sier en av de frivillige som ble kjent med siktede gjennom to festivaler.

En nabo gir følgende beskrivelse av kristiansandsmannen:

— Han var alltid til stede når det skjedde noe. Brant det så var han der. Han liker å være i begivenhetens sentrum, sier naboen.

Den nå mordbrannsiktede 46-åringen lot seg intervjue av Aftenposten TV dagen etter brannen i Urtegata.

— Det hang folk ut av vinduet, det var helt forferdelig, sa mannen da han skulle beskrive minuttene etter brannen var brutt ut.

Tidlig på stedet

Den 46 år gamle mannen bor like ved branngården, og var selv beboer der for noen år siden. Han var en av de første på stedet.

— Jeg våknet av at folk skreik og hylte. Jeg gikk ut på verandaen og så bare røyken velte over taket. Da var det ikke kommet ambulanse eller noe som helst, sa han til Aftenposten TV.

Aftenpostens journalister observerte mannen i området rundt branntomten hele formidagen etter brannen. De vet at han delte ut klær og tepper til flere av beboerne.

— Jeg har snakket med noen av beboerne som faktisk bor der, og de sa bare at det var altfor mye røyk. De forsøkte å komme seg ut av vinduet, det var den eneste muligheten de hadde. Det er vanskelig..., sier den siktede i intervjuet.

Les også: - Tok med brannoffer til leiligheten

- Mange branntilløp

Mannen forklarer at det har vært mange branntilløp i gården den siste tiden.

— Det har vært veldig mange branntilløp.., eller falske brannalarmer, så jeg kan godt forstå hvis det er noen som ikke reagerte når brannalarmen gikk nå.

46-åringen forklarer at bygården var en brannfelle.

— Det er mange trange ganger og trappeløp som er nesten umulig å finne når det skjer noe.

Den siktede har flere ganger tidligere vært i kontakt med både politi og presse i forbindelse med ulykker.

- Fikk jakke av ham

Kim Skjelbred (35) mistet alt han eide i brannen. Skjelbred er sjokkert over at den samme mannen som ga ham en boblejakke på brannatten, kan stå bak mordbrannen.

— Jeg er overrasket over at en så snill person kan ha gjort dette. Han virket så hyggelig, sier han til Aftenposten.no

Skjelbred har flere ganger snakket med sin gamle nabo.

— Han har alltid vært en veldig utadvendt person. Jeg syns dette virker veldig usannsynlig, man skulle tro at en person som står bak en slik handling må være syk i hodet, sier Skjelbred.

Siktet for flere branner

46-åringen er nå siktet for mordbrann, som har en strafferamme på 21 års fengsel. Politiet vil ikke kommentere hvordan han stiller seg til siktelsen.

Politiadvokat Susie Bergstrand opplyste i går at mannen også er siktet for flere andre branner.

Den siktedes forsvarer, Ola Lunde, ønsker heller ikke å kommentere saken.

— Jeg har foreløpig ingen kommentar før fengslingsmøtet i morgen, sier han til Aftenposten.no

Fædrelandsvennen/Aftenposten