LILLESAND: Til nå så har nemlig 33.100 sørlendinger forhåndsstemt. Ved forrige stortingsvalg, som var i 2005, så var det «bare» 26.200 som forhåndsstemte.

– Det har vært ekstra mange som har benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme i år. Om det skyldes oppfordringer til å forhåndsstemme på grunn av frykten for svineinfluensaen er jeg usikker på, sier en av dem som sitter og mottar forhåndsstemmer på rådhuset i Lillesand, Elin Johansen.

REISER BORT

Fvn.no treffer på Bente Shikora Solesvik i det hun har avgir sin forhåndsstemme.

– Jeg reiser bort på valgdagen, så da var det greit å få gjort det unna i dag. Jeg bestemte meg for et par dager siden for hvilke parti jeg skulle stemme på, sier Shikora Solesvik.

Hun er en av rundt 1.200 fra Lillesand som foreløpig har benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme. Til sammen er det 6.917 som har stemmerett i Lillesand. Dermed har 17 prosent av innbyggerne i Lillesand allerede stemt, og det et døgn før fristen går ut.

SLÅR REKORDEN

– Ved forrige stortingsvalg, som var i 2005, så var det rundt 1.000 som forhåndsstemte. Vi har allerede slått den rekorden, sier stemmemottaker Johansen.

I 2007, hvor det var kommune— og fylkesvalg, så var det bare 750 som forhåndsstemte. Det skyldes nok også at det lavere interesse for et lokalvalg enn det er for et riksvalg.

Det er Ergo Group som har levert edb-løsningene til årets stortingsvalg, og som har laget oversikten til fvn.no som viser at 33.1000 sørlendinger hadde forhåndsstemt torsdag ettermiddag.

HALV MILLION

– 18.800 personer fra Vest-Agder og 14.300 fra Aust-Agder har forhåndsstemt. Til sammen har vi fått inn rundt en halv millioner forhåndsstemmer på landsbasis, sier informasjonssjef i Erge Group, Cathrin Solhaug til fvn.no.

Til sammen er det i følge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) 201.000 stemmeberettigede i begge Agder-fylkene, med henholdsvis 121.600 i vest og 79.400 aust. Dermed har 16,5 prosent allerede avgitt sin stemme på Sørlandet.

Selskapet Ergo Group har ikke ansvaret for Oslo og tre andre mindre kommuner. Det vil derfor være rimelig å anta at antallet forhåndsstemmer i Norge, et døgn før fristen går ut, ligger på rundt 550.000. NB! Rekker du ikke å forhåndsstemme, så er valgdagen førstkommende mandag.