KRISTIANSAND: – Bystyret lar seg lure av samferdselsdepartementet. Vi får belønningen først. Etterpå tvinger rushtidsavgiften seg fram. Men flertallet sier ikke det. De sier at de kan greie å finne andre måter å redusere trafikken på for å roe ned folk. Det er så sleipt atte, sier Frps gruppeleder Tor S. Utsogn .

Han tror folk bare kan belage seg på rushtidsavgift fra 2011. De 285 millionene i belønning fra staten er gulroten. Pengene skal brukes på buss, sykkelstier og kollektivfelt, tiltak som skal gjøre det attraktivt for innbyggerne å velge vekk bilen. Det er klimaforliket i Stortinget som ligger til grunn for at Kristiansand og andre storbyer får belønningsmidler for å redusere klimautslipp fra trafikk.

Flexikort

– Vi har lovet å redusere trafikken i rushtiden med fem prosent til 2012 gjennom restriktive tiltak. Trafikken generelt skal ikke øke, helst reduseres den også. Tilbake får vi penger som gjør det mulig å forbedre busstilbudet, sier miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune.

– Uten disse veldig viktige pengene ville vi fått dårligere og dyrere busstilbud. Ta Flexikortet. Alle kan kjøpe ti turer for 200 kroner nå. For Søgne, Songdalen og Vennesla er bussprisene faktisk nesten halvert. Slikt hadde vi ikke fått til uten disse pengene, sier Holvik.

Ordfører Per Sigurd Sørensen skrev under belønningsavtalen med samferdselsdepartementet 5. juni sammen med fylkesordfører Thore Westermoen. Sørensen er ikke med på at millionene som nå kommer er en gulrot som tvinger ham og bystyret til å innføre rushtidsavgift som pisk neste år.

Kveles

– Vi skal utrede rushtidsavgift eller andre restriktive tiltak som virker like godt. Ingenting er gitt ennå. Men vi må gjøre noe, ellers kveles vi av trafikk. I avtalen har vi forpliktet oss til å måle trafikken. Går den ikke ned risikerer vi å miste penger, sier Sørensen.

Rushtid utredes akkurat nå gjennom veivesenets såkalte konseptvalgutredning. Neste sommer eller høst skal bystyret så si sitt. Da får vi vite om det er Utsogn eller Sørensen som har riktig analyse.

Les hva rushtidspengene skal brukes til i papirutgaven av Fædrelandsvennen. Si gjerne din mening om avgiften i debatten.