KRISTIANSAND: — Selv om finanskrisen sprer usikkerhet og bidra til at noen mister jobben, så er likevel hovedbildet at vi fortsatt har et godt arbeidsmarked – både på Sørlandet og i landet ellers. Det er viktig å ha en slik erkjennelse i bakhodet for oss alle sammen. Men det er spesielt viktig for dem som måtte miste jobben, sier Leif Tindvik ved NAV Kristiansand arbeid og trygd.

Det er usikkert hvor hardt den internasjonale finanskrisen kommer til å ramme sørlandsk arbeids- og næringsliv. Men det ligger i kortene at ansatte ved et ukjent antall bedrifter en dag kan stå uten jobb.

— Hva gjør de da?

Det var spørsmålet vi stilte Leif Tindvik, som er leder for avdelingen som har med oppfølging overfor bedrifter å gjøre i spørsmål som angår omstilling, rekruttering og oppfølging av sykefravær.

Ny jobb.

— Det viktigste er å gjøre alt man kan for å skaffe seg en ny jobb så fort som mulig, sier Tindvik. I en slik situasjon bør man heller ikke være kresen. Framfor å gå ledig bør man ta en jobb selv om den ikke er ideell, mens man venter på at noe bedre skal dukke opp.

Leif Tindvik minner om at folk er forskjellig. Mange opplever det å miste jobben som noe svært dramatisk, mens andre kan se det som en ny mulighet, der de øyner sjansen til å realisere planer og drømmer de har båret på i mange år.

Oppklaring.

Derfor er det også viktig at den som mister jobben, går en grundig oppklaringsrunde med seg selv. Ønsker jeg å fortsette i samme yrke, samme bransje? Med bakgrunn i utdanning og yrkeserfaring, hva er det jeg kan, og hva er det jeg vil?

— Det er spørsmål man vil støte på som arbeidssøker, sier Tindvik.

Han og minner om at de fleste kan mye mer enn de til daglig er seg bevisst. Som eksempel nevner han postansatte. De sier gjerne at de bare kan post. Men det viser seg ofte at mange kan noe økonomi, andre er god på personellbehandling og kundeservice. Som jobbsøker må du bevisstgjøre deg selv på alt dette. Skriv det ned.

Sondering.

Det er sjelden folk mister jobben helt bardust. Dermed har man muligheten til å foreta sonderinger i markedet. For eksempel kan man legger ut egen cv som arbeidssøker på NAVs nettside. Det er utforpliktende, men kan gi en pekepinn om de jobbmuligheter som finnes. Man kan også registrere seg hos bemanningsbyråene.

— Står man først uten jobb er det viktig å være aktiv. Det er nesten ingen andre som vet at du har mistet jobben og er på jakt etter en ny. Derfor et det så viktig å bruke alle muligheter til å ”selge seg selv”, sier Tindvik.

Aktiv.

Han minner om at rundt to-tredjedeler av alle ledige jobber aldri blir annonsert. Tilsetting skjer via venner og bekjente. Dette understreker hvor viktig det er å forhøre seg om jobbmuligheter ved å ringe andre arbeidsplasser, og snakke med venner og bekjente.

— Det strevsomt å være jobbsøker, og det kan by på mange skuffelser. Men erfaring tilsier at de som står på og er aktiv de vil også lykkes, sier Leif Tindvik.

Tallenes tale pr. midten av desember 2008, tilsier at halvparten av de som mister jobben er i arbeid igjen etter tre måneder. Hvordan dette blir ut over i 2009 er vanskelig å si, det vil trolig øke.