KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke overstyre vegvesenet i denne saken, all den tid de har utstyr stående og det er praktisk umulig å åpne hele tunnelen, sier politiets operasjonsleder Frank Solås, på direkte spørsmål om han vurderer å tvinge Vegvesenet til å åpne Baneheiatunnelen.

Se video av køkaoset Burde veien blitt åpnet da kaoset oppstod? Si din mening under artikkelen.

Vegvesenet har fått ordnet en midlertidig åpning av vestgående løp, for å få bukt med trafikk-korken i byen søndag.

— Ettersom jeg har forstått vil det vestgående løpet være åpent for trafikk frem til klokka 20 i kveld, sier Solås.

— Vi har fått informasjon om at det er en del kø østover, opplyser Vegtrafikksentralen ved 17.20-tiden.

Vestgående løp i tunnelen er helt åpent fram, mens ett løp i østgående løp er åpent.

Flere fvn.no-lesere har i ettermiddagstimene tatt kontakt med fvn.no og fortalt om livsfarlige situasjoner. Blant annet skal biler ha valgt å snu midt på Vesterveibroa.

Ikke manuell dirigering

Distriktsveisjef Johan Mjaaland i Statens Vegvesen bekrefter at tunnelen nå er åpen for vestgående trafikk. Dette løpet vil kun bli brukt til trafikken vestover.

— Vi kan ikke sette i gang manuell dirigering i Baneheiatunnelen, på grunn av alle av- og påkjøringsrampene. Vi vil bruke tunnelen for å avvikle strømmen vestover, så unngår vi hvertfall at begge retninger møtes i hvert eneste kryss inne i byen, sier Mjaaland ved 15-tiden.

Mjaaland er overrasket over kaoset som oppsto søndag.

— Folk reagerer ikke, hverken på våre kunngjøringer i forkant, eller på kaoset som oppsto lørdag. Det virker som få tenker på at det er mulig å utsette handlingen til en annen dag, sier Mjaaland.

Se video av køkaoset

STAMPE: Her på Garterløkka, hvor trafikk fra alle kanter av kristiansandsdistriktet møtes i én rundkjøring er ett av flere belastede punkt søndag. Forsinket lørdag

— Jeg skulle kjøre kjæresten min til jobb på sykehuset, fortalte en oppgitt Espen Sem Sørmo til fvn.no lørdag.

Søndag er situasjonen nok en gang blitt fastlås, og bilister står i kø både i Kvadraturen, i Oddernestunnelen og ved Gartnerløkka.

Operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt opplyste søndag ettermiddag at politiet får en del telefoner fra frustrerte bilister på veiene.

Hvordan opplever du kaoset? Kontakt oss på 03811.

MC-PATRULJE: Politiet måtte søndag bytte bil ut med mc for å komme seg fram i trafikken. Ikke lett å finne gamleveien

Sem Sørmo er bosatt på Lund, og en vanlig dag bruker han knappe fem minutter på turen til sykehuset på Eg. Lørdag ettermiddag gikk det 25 minutter, etter at Baneheiatunnelen ble stengt for vedlikehold.

— Vi satt her og snakket om det. Tenk om noen skulle føde. Det er helt uforsvarlig at man stenger tunnelen, og at det ikke er skiltet omkjøring. For folk som kommer utenbys fra, og som må til sykehuset i et fart, er det ikke lett å finne veien om den gamle ruta langs Otra, mener Sem Sørmo.

Kom for seint

Sem Sørmos kjæreste arbeider som lege på Sørlandet sykehus Kristiansand, og måtte lørdag melde fra til jobben om at hun kom for seint.

— Vi hadde faktisk beregnet god tid, fordi vi skulle handle litt først, så det ble ikke en stor forsinkelse, men hun kom 10 minutter for seint, sier Sem Sørmo fra køen.

Ved 18.15-tiden kjørte han i kø igjen, i et forsøk på komme seg hjem.

— Jeg har ikke normalt sett mye i mot å stå i kø, men det er jo nettopp dette med adgangen til sykehuset som bekymrer, sier Sem Sørmo.

Se video av køkaoset Fvn.no har fått meldinger fra folk som har stått i Oddernestunnelen i 30 minutter i kø. Én har brukt nærmere en time fra innløpet til OddernesTunnelen til Thygesons Minne.

Håkon Eliassen sto i over en halvtime i Oddernestunnelen.

— Det er ikke akkurat behagelig, sukker han.

Lørdag skulle han kjøre fra Lund til Vågsbygd for å gå på jobb. Han endte med å komme én time for seint.

Politiet beroliger

  • Utrykningskjøretøy kan slippe gjennom tunnelen, sier vakthavende operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ove Austenaa til fvn.no.

Politiet har lørdag kveld fått svært mange klager fra publikum på situasjonen. Austenaa vil likevel ikke ha noen meninger om hvorvidt det er riktig å stenge tunnelen. Etter hva fvn.no forstår vurderer ikke politiet å be Vegvesenet åpne tunnelen.

Vegvesenet vil fullføre

Johan Mjaaland, som er distriktssjef i Statens Vegvesen i Vest-Agder beklager ulempene stengingen medfører for folk.

— Køen er nok blitt lenger enn vi hadde håpet, men vi har bestemt oss for å fullføre dette arbeidet nå, sier Mjaaland.

Han vurderer dermed ikke å åpne for trafikk igjen nå, men holder stengt som planlagt frem til mandag morgen klokka 6. — Nå skal vi fullføre dette arbeidet i løpet av helga og neste uke, sier Mjaaland til fvn.no.

Arbeidet som foregår et et sikringsarbeid i etterkant av hendelsen i Hannekleivtunnelen, hvor store steinmasser løsnet fra tunneltaket.

— Alle norske tunneler er blitt inspisert, og nå gjør vi forbedringer i Baneheiatunnelen i etterkant av inspeksjonen hos oss i høst, sier Mjaaland.

Han legger til at det ikke er forbundet med fare å kjøre gjennom tunnelen når den åpner mandag, selv om arbeidene ikke vil være fullført da.

Tunnelen er nå stengt hele døgnet frem til mandag klokka 6, og vil så være nattestengt videre gjennom neste uke til sikringsarbeidet er fullført.

Se video av køkaoset HVA SYNES DU OM VEIKAOSET? DISKUTÉR SAKEN HER!