KRISTIANSAND: — Det var under oppstart av en produksjonsenhet som hadde vært under vedlikehold at vi fikk en brå oppstart. Det var en del klorutvikling inne i reaksjonstanken og litt kom ut, sier administrerende direktør ved Xstrata, Øivind Stenstad, til fvn.no.

Det ble slått full alarm hos Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) og sammen med verkets eget brannvern fikk man raskt kontroll over situasjonen. Brannvesenet fra byen rykket ut med seks biler, deriblant egen kjemikaliebil.

— Klorgass er farlig i større konsentrasjon og over lengre tid. Men føleren som utløser alarmen er veldig fintfølende og slår inn tidlig, sier Stenstad.

Vakthavende overbefal i KBR, Johnny Flæte, bekrefter at lekkasjen har hatt et relativt stort omfang.

— Lekkasjen var forholdsvis stor, men lite utvendig, sier Flæte.

Da brannvesenet kom til stedet hadde Xstrata ikke kontroll på to av sine ansatte, og det ble derfor sendt inn kjemikaliedykkere som gjennomsøkte området.

— Industrivernet fikk et veldig tidlig varsel og kloren ble stengt av, sier Flæte.

— Evakuringen forløp etter planen og ingen ble eksponert for klorgass, sier Stenstad.

Det har det siste året vært flere lekkasjer ved fabrikken. I august i fjor måtte åtte personer ha medisinsk behandling etter å ha blitt eksponert for klorgass. For to av dem var situasjonen så pass alvorlig at de måtte legges inn til observasjon ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Foto: Vegard Nekstad