KRISTIANSAND: — Jeg har fått brev fra menn i 30-årene med spørsmål om de kan få bilde av meg i dusjen. Noen har spurt meg på nettet om vi skal møtes, så skal jeg få betalt for å ha sex med dem, forteller en 16 år gammel jente fra Kristiansand.

Kristiansand flommer over av prostituerte

13 solgte sex i helgen

Avslørte sex-salg

250 horer på et år

Sexsalg i sentrum

Dette vil politikerene gjøre med saken

Nettet

Fædrelandsvennen skrev i går om en ny rapport som dokumenterer omfanget av prostitusjon i Kristiansand. Den viser at dette er mye større enn antatt, og at det også er et stort problem at ungdom selger og bytter sex mot for eksempel kontantkort eller stoff.

Avtalene om salg eller bytte av sex blir ifølge rapporten i stor grad gjort på nettet.

Jenta vi snakker med, forteller at hun får forespørsler fra ukjente, eldre menn om å sende bilde av seg selv.

— Jeg svarer selvfølgelig nei, og ler egentlig litt for meg selv av de. Kan de ikke finne noen på sin egen alder? Jeg synes det er teit, men blir ikke redd av det, sier jenta.

  • De sier så mye sykt. Det er fint å bli kjent med folk, men ikke når de begynner sånn, sier hun.

Røyk mot sex

Ungdommer vi treffer på Kristiansand katedralskole Gimle (KKG), bekrefter at det ikke er uvanlig å få slike tilbud.

— Ei venninne av meg er blitt tilbudt røyk og alkohol for sex, sier Linn Hofstad (17) som går på frisørlinja på Tangen videregående. Hun og venninna Gun Helen Ramstad (17) er oppom KKG.

— Ei venninne av meg fikk beskjed av en hun snakket på nettet med at hvis hun kledde av seg BH-en og viste seg foran webkameraet, skulle han sette inn penger på kontoen hennes, sier Gun Helen.

— Det er ganske sykt. Vi kunne aldri gjort noe sånt, sier venninnene.

Klassevenninnene Anette Iversen (16) og Margrethe Heitmann (16) sier de aldri har hørt om det i Kristiansand.

— Vi har hørt at de møtes på chatterom og at folk selger sex, men trodde det var i Oslo, sier jentene.

De har ikke noe forståelse for at jentene kanskje trenger penger.

— Da må de heller skaffe seg en jobb, sier de.

Ber foreldre passe på

Ordfører Per Sigurd Sørensen mener foreldre har et stort ansvar for at ikke flere ungdommer skal havne ut i prostitusjon i Kristiansand.

KRISTIANSAND: - Jeg er ikke overrasket over rapporten om prostitusjon. Men omfanget er større enn jeg trodde. Og særlig ille synes jeg det er at ungdom selger sex, delvis for å finansiere klær og kontantkort, sier ordføreren.

Heller ikke varaordfører Mette Gundersen er overrasket.

  • Nei, vi var mer overrasket da forrige rapport kom, den som nærmest benektet prostitusjon i Kristiansand. Derfor krevde vi en ny rapport. Den som er kommet nå, bekrefter det mange av oss har fryktet.

Sørensen sier at 250 omreisende horer ikke er lett å gjøre noe med for en kommune.

  • Vi kan hjelpe enkeltmennesker, men de omreisende er politistoff, fordi det trolig handler om internasjonal menneskehandel. Det vi som kommune kan gjøre er å forsøke å hindre at ungdom i vår by kommer opp i situasjoner hvor de begynner å selge seksuelle tjenester. Der må vi sette inn tiltakene, sier han.

Sørensen tror internett er arenaen hvor unge gutter og jenter først får tilbud om å selge sex, og han tror foreldre i mye større grad må skape holdninger hos de unge og følge med på hva slags verden de er inne i på internett.

Varaordfører Mette Gundersen (Ap), er enig:

  • På internett er det nok et press mot unge jenter som vi voksne ikke aner mye om. Noen jenter kan le av tilbudene de får, fordi de kan gå til pappa å få penger til kontantkort. For andre er det ikke sånn. De kan fristes, og det kan bli begynnelsen på noe veldig vondt og vanskelig. Noe de vil angre bittert på senere i livet, sier hun.

Gundersen mener det må opprettes lavterskeltilbud for de som er inne i prostitusjon, men hun vil også ha tiltak i skole og blant foreldre for å skape holdninger.

  • Hvis ikke vi får gjort noe med unge som selger sex, kan dette utvikle seg til noe veldig alvorlig for vår by, og for mange enkeltmennesker, sier Sørensen.

  • Vi må for all del hindre utvikling av gateprostitusjon, sier Gundersen.

Leder i helse- og sosialstyret, Geir Sandvik (KrF), sier det var trist å lese Fædrelandsvennen i går om prostitusjon.

  • Selve rapporten har jeg ikke lest. Derfor vil jeg vente med konkrete forslag. Men dette er helt klart en sak vi politikere må gi mye fokus fremover, sier han.