VENNESLA: — Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg ble helt slått ut.

64-åringen har drevet Centrumstasjonen i Vennesla i 30 år og arbeidet der i ytterligere åtte.

Nå aner han ikke hva han skal gjøre etter 31. mai.

«Esso vil ikke forlenge kontrakten ut over dette tidspunkt, da vi ønsker å overta stasjonen og drifte den gjennom vårt datterselskap Tiger AS», heter det i brevet.

Brandsdal fikk det personlig overlevert av en Esso-representant om kvelden 28. januar.

  • Jeg verken spiste eller sov på tre døgn. Sjokket var voldsomt, sier Brandsdal.

REAKSJONER

Nyheten spredde seg raskt fra stasjonen, på folkemunne kalt «Essoen» og bygdas raskeste nyhetskanal.

  • Dårlig gjort av Esso. Han har vel drevet stasjonen for godt. De kunne i det minste ha ventet i to-tre år til Olav ble pensjonist, mener stamkunde Mangor Birkeland.

Siden Brandsdal er selvstendig næringsdrivende, har han ikke rett til avtalefestet pensjon.

  • Det ordner seg vel på et vis, håper 64-åringen.

Antydning om for god drift kan ironisk nok være årsaken.

  • Esso vil overlate driften av de største stasjonene til sitt datterselskap. Esso i Vennesla selger tre millioner liter årlig. Derfor ryker vi, sier Olav Brandsdal.

TILBUD

Budbringeren med avskjeden minnet ham på muligheten til å søke jobb som daglig leder samme sted etter 31. mai. Han vurderte det i ett døgn.

  • Hvordan skulle i så fall det bli? Jeg måtte glemme det meste jeg kan fra før, med redusert vareutvalg, ingen servicehall og ingen til å hjelpe med å peile olje eller skifte lyspære. Det er visst ikke service Esso tjener penger på. Det er pølsesalg. Jeg vil ikke meg selv så vondt. En viss yrkesstolthet har jeg jo, sier han.

Han synes å være sitt gamle jeg igjen etter sitt livs nedtur.

— Det går fortsatt i bølger. Men galgenhumor hjelper.

KALENDER

Den erfarne bensinmannen løfter blikket mot veggen, der en spesiell type kalender i årevis har vært stasjonens blikkfang og samtaleemne.

  • Bildene av avkledte damer er ikke grove. Og de er nok kilde til diskusjoner. Men alle jeg har snakket med om saken, også prester og pastorer, er enige om at de er fine. Ellers ville det jo ikke vært folk på jord lenger, flirer Brandsdal.

Så blir han alvorlig igjen, og sier det er «blårussen» som rår.

  • Faktum er at servicehallen går i balanse. Dessuten trekker den folk til butikken, sier bensinhandleren, som omsetter for 3,5 millioner kroner i måneden - bedre enn noen gang.

Han vil ikke gå i sinne.

  • Det rammer bare meg selv. Dessuten skal det bli rart å få en skikkelig ferie om sommeren.

SKUFFET

Borgar Haugland har drevet Essostasjonen på Bjørndalsletta siden 1972. Selv om han blir 67 år i mai, har han lyst å fortsette.

  • Det er ikke med lett hjerte jeg gir meg, sier han.

Også på bensinstasjonen i Hannevika har Esso sagt opp kontrakten. Her har Ole Nygård drevet siden 1999 med Willy Pedersen som daglig leder.

  • Når vi endelig har fått opp stasjonen på det nivået vi har den, er det bittert å ikke kunne drive den videre, sier Pedersen.