KRISTIANSAND: — Det er rotter i sentrum, slår avdelingsleder i miljørettet helsevern i Kristiansand kommune, Are Vegusdal, fast.

Han forteller at all søpla som folk kaster i gatene gjør at rottene kommer opp av kloakken og ut i gatene.

— De lukter mat, og rotter lever kun for å spise og pare seg, forteller han.

Rotter observert i Markens

Han kan fortelle at kommunen nylig fikk meldinger om at rotter var observert midt i Kvadraturen på dagtid.

— Det er ekstremt sjelden at man ser rotter i en by midt på dagen. De liker seg best i mørket og er veldig folkesky. Ser man en rotte på høylys dag, kan man være sikker på at det er mange rotter i området, forklarer han.

Mangel på folkeskikk

Han mener derfor folk bør tenke seg om før de kaster søppel rett på gata, ikke bare forsøpler de byen, men de er også med på å lokke skadedyrene frem.

— Det å ta med seg søppelet å kaste det i søppeldunkene som står rundt forbi er bare vanlig folkeskikk, sier Vegusdal.

Det er ikke bare matrester, pølsepapir og tomme hamburgeresker som forsøpler byen. Også hundedritt, snus og sigarettsneiper blir etterlatt på bakken.

— Det er for sløvt, fastslår Vegusdal.

Forbud mot snus-spytting

I Klepp har man nå gått til nye steg for å bekjempe problemet med snus som blir kastet rett på bakken. Etter klager fra blant annet rullestolbrukere har kommunestyret i Klepp innført forbud mot å spytte snusklyser i rogalandskommunen.

Snusklyseforbudet ble lagt inn i politivedtektene mandag, etter enstemmig vedtak av forslaget.

– Jeg foreslo å ta med et punkt om tyggegummi på listen over forsøpling. Da vi kom til punktet om urinering forslo jeg at snusspytting også måtte forbys, sier tannlege og kommunestyrerepresentant Helge Braut (H) til Stavanger Aftenblad.

Bjørg Kari Haugland i miljøvernenheten i Kristiansand kommune kan fortelle at hun ikke har hatt noe spesielt fokus på dette med snus som spyttes ut på bakken, men hun synes det er en uting. Hun hadde ikke hørt om forbudet i Klepp, men synes det var interessant å høre om hva som var blitt gjort der.

— Jeg vil inn å se på dette nå. Det er helt klart at snus forsøpler gatene våre, sier hun.

Se tidligere video om museinvasjon: Museinvasjon i Birkenes Kirke