OSLO: Nå kommer resultatene fra den første forskningsrapporten om norske barn som opplevde tsunamien den 26. desember 2004. Dagsavisen siterer rapporten fredag, og skriver at flere av barna som mistet sine nære i tsunamien 26. desember 2004 fortsatt sliter veldig. Også mange av barna som ikke mistet noen i naturkatastrofen har hatt større eller mindre problemer med angst og konsentrasjonsvansker.

Halvparten gjenopplever marerittet, og mange har problemer på skolen. De aller fleste barna har imidlertid funnet sin måte å takle tsunamikatastrofen på, ifølge rapporten.

Har mareritt

Halvparten av tilsammen 141 barn og ungdom som er intervjuet, forteller om gjenopplevelser i form av mareritt eller tanker. 21 prosent sier at de fremdeles unngår alle situasjoner, personer eller steder som minner dem om hendelsen. 14 prosent opplyser at de fortsatt sliter med søvnproblemer.

– Flertallet av barna trodde der og da at de kom til å dø. Det forteller mye om hva de har opplevd, sier forsker Tine Jensen til Dagsavisen. Hun arbeider ved Norsk kompetansesenter for vold og traumatisk stress, som står bak rapporten.

84 nordmenn omkom Over 4.000 nordmenn var i katastrofeområdet da tsunamien skyllet på land andre juledag 2004. 84 av dem omkom.

– De fleste har mye mindre symptomer på at de sliter i ettertid enn vi hadde trodd. Jeg er så imponert over foreldrene. De har vært flinke til å forholde seg til det barna strever med, og har satt inn passe mye tiltak, sier Jensen til avisen.