Sissel Andersen sier mange eldre er skuffet. Her er hun i samtale med Stian Storbukås og Tor S. Utsogn da det blir klart at ungdommen vil sikre seg nok en av de forhåndskumulerte plassene Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Stian Storbukås er tilbake på toppen av Kristiansand Frp. Ordførerkandidaten sier han har forandret seg, og han tror ikke Høyre og KrF vil ha problemer med å samarbeide med ham Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Sissel Andersen sier mange eldre er skuffet. Her er hun i samtale med Stian Storbukås og Tor S. Utsogn da det blir klart at ungdommen vil sikre seg nok en av de forhåndskumulerte plassene Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Disse seks har de seks første og nokså sikre plassene på Frps valgliste til Kristiansand bystyre. Foran frra venstre: Andrekandidat Helene Bjerke Fredheim (26), ordførerkandidat Stian Storbukås (36) og tredjekandidat Øyvind Berntsen (55). Bak fra venstre: femtekandidat Andreas R.K. Jacobsen (20), fjerdekandidat Theodor Helland (21) og sjettekandidat Jannicke Svaba Henriksen (18). Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Mange eldre og erfarne er skuffet nå. Dette ble et lite ungdomskupp i Frp. Vi går til valg med mange ukjente unge, sier mangeårig leder i Kristiansand Frp, Sissel Andresen.

Selv forsvant hun bort fra forhåndskumulert plass. Hun var innstilt som nummer fem fra nominasjonskomiteen. En erfaren og markant politiker som Bjarte Vestøl fikk ikke sikker plass. Han endte på niende. Frp har seks representanter i dagens bystyre.

Strid om kumulering

Nominasjonskomiteen hadde innstilt på seks forhåndskumulerte

Da møtet begynte tirsdag klokka seks ble det strid om dette. De mer erfarne i partiet så ungdommens mobilisering, og ville redusere til tre forhåndskumulerte. Det ble også argumentert med at ikke partiet skal ta for mye makt vekk fra velgerne.

Ungdommen kjempet for seks. Etter en avbrutt avstemning og flere like avstemninger, endte det med at valglista skal ha seks forhåndskumulerte øverst.

På de tre første plassen ble Stian Storbukås (36) Helene Bjerke Fredheim (26) og Øyvind Berntsen (55) valgt. Den trioen har politisk erfaring fra bystyret.

Theodor Helland (21) var innstilt som ungdomskandidaten på fjerdeplass. Han ble valgt.

Femteplassen gikk til 20 år gamle Andreas R.K. Jacobsen og sjetteplassen til 18 år gamle Jannicke Svaba Halvorsen.

Begge ble foreslått fra salen, og de slo ut de mer erfarne Sissel Andersen og Tove Kirkevik. Fere av avstemningene endte med 17 mot 16 stemmer for Fpus kandidater. Også Vidar Lynnæs (37) ble stemt vekk fra en kumulert plass. Da uttalte Øyvind Berntsen fra talerstolen.

— Vi trenger noen opp i årene også. Vi trenger noen med erfaring.

— Nei, jeg tror ikke det er fløyer i partiet. Jeg så ikke dette komme, men i vårt parti liker vi konkurranse, også om plassene, sa avtroppende gruppeleder Tor S. Utsogn til Fædrelandsvennen.

Måtte sjekke antall mopeder

— Ungdommen har mobilisert, vi andre har hatt for dårlig strategi. Klart jeg er skuffet. Samtidig er det lov å mobilisere, sier Sissel Andersen, som til slutt fikk syvendeplassen. Hun kaller leder av Vest-Agder Frpu, Theodor Helland, for dyktig.

De forhåndskumulerte er så unge at jeg i pausen måtte ut for å se hvor mange mopeder som sto utenfor

— Dette er veldig spesielt. De forhåndskumulerte er så unge at jeg i pausen måtte ut for å se hvor mange mopeder som sto utenfor, sier Frank Salvesen Frp-kandidat fra Flekkerøy.

Theodor Helland, som også leder Vest-Agder Frp avviser kupp. Han sier det dreier seg om en mobilisering for å få inn meget dyktige og engasjerte politikere på sikre plasser. At de er unge i år, mener han er underordnet. Han sier kvalifikasjoner og evner må telle mest.

- Jeg er en annen

Stian Storbukås er tilbake på toppen av Kristiansand Frp. Ordførerkandidaten sier han har forandret seg, og han tror ikke Høyre og KrF vil ha problemer med å samarbeide med ham Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Nei, dette er ikke noe kupp. Det er lov med engasjement og godt forarbeid. Jeg visste de unge mobiliserte, men har ellers ikke hatt noe med det, sier Stian Storbukås, som etter åtte år som backbencher er tilbake som Frps politiske lederfigur og ordførerkandidat i Kristiansand. Forrige gang han ledet partiet allierte han seg ofte med ungdomspartiet for å få det som han ville.Stian Storbukås tror ikke Frp vil få redusert sjansene til fortsatt samarbeid med Høyre og KrF om makten i Kristiansand når partiet stiller med flere ukjente på topplassene. Ei heller tror han at han selv vil redusere de sjansene.

— Din person var en viktig grunn til at de andre partier sa nei til samarbeid med dere forrige gang du ledet Frp. Hvorfor er det annerledes nå, Storbukås?

— Jeg er en annen politiker nå. Den gang var jeg ung og blårevolusjonær. Nå er jeg moden og pragmatisk. Veien til resultater går gjennom samarbeid og innflytelse. Jeg har lært. Jeg har fungert som gruppeleder i ett år, og det har gått veldig greit, sier Storbukås.