Bystyret diskuterte onsdag SIANs klage på at de ble nektet å holde møte på biblioteket. Foto: Torgeir Eikeland

— Innvandrere okkuperer biblioteket og PCene så ikke andre folk kommer til. Det er en utfordring, ikke bare i Kristiansand, men i biblioteker over hele landet. Vi vet at mange eldre folk er utilpass på biblioteket på grunn av dem, sa Vidar Kleppe fra bystyrets talerstol onsdag kveld.

Der sluttbehandlet bystyret klagesaken fra Stopp Islamiseringen av Norge etter at organisasjonen i fjor vår ble nektet å bruke Kristiansand folkebibliotek til et foredrag etter stengetid. Klagesaken har gått mange runder, og bystyret vedtok onsdag et forslag til uttalelse fra Høyre og Krf. Uten å ta stilling til den konkrete saken, stadfestet uttalelsen «prinsippet om at enhver organisasjon, som holder seg innenfor norsk lov, skal ha lik rett til å benytte seg av kommunale lokaler til møtevirksomhet og informasjonsarbeid.«

Terrorhandlinger

— Det er sant at det jeg sa ikke hadde noe med denne saken å gjøre, men jeg fant det riktig å si det likevel fordi biblioteket var tema, og fordi biblioteksjefen selv var til stede, sa Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen etterpå.

Han fastholder at han og Demokratene de siste ukene har fått et økende antall henvendelser fra eldre mennesker om dette.

— Jeg tenker det kan henge sammen med terrorhandlingene i Paris og andre steder den siste tiden. De klager på at det er mange utlendinger der, de kommer ikke til på dataen på grunn av dem, de skjønner ikke hva de sier og de blir nervøse. Følelsene til folk er det vanskelig å gjøre noe med, sier Kleppe.

— Hva mener du bør gjøres med dette?

— Det er det nå opp til biblioteksjefen å se på, sier Kleppe.

Respekt for eldre

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien sier dette:

— De som sier dette til Kleppe er åpenbart redde for folk som har en annen hudfarge enn dem selv. Frykten er sikkert reell nok, selv om det jo ikke er noe å være redd for.

— Hvis de eldre hadde stilt meg disse spørsmålene hadde jeg nok svart noe om at man i andre kulturer ofte legger stor vekt på å ta vare på de eldre. Jeg har opplevd situasjoner der folk med enn annen hudfarge enn min egen har sagt til meg at «Det sitter en gammel mann der og sover. Tror du han er syk?», sier Undlien.

Hun bekrefter Kleppes påstand om et tydelig flerkulturelt innslag på Kristiansand folkebibliotek:

Paradoks

— Det er et faktum at folk med innvandrerbakgrunn bruker bibliotekene i større grad enn nordmenn. Jeg synes det er viktig at biblioteket skal være et sted for alle, og å begynne å luke ut folk er imot selve bibliotekenes idegrunnlag, sier Undlien.

Om selve vedtaket sier hun at det er fornuftig:

— Samtidig mener jeg fremdeles at jeg har et redaktøransvar for det som skjer på biblioteket, sier Undlien.

Rødts Ellen Rudnes reagerer slik på Kleppes utspill:

— Det er et paradoks at Kleppe i en sak hvor han kjemper for at alle organisasjoner skal få lik tilgang til biblioteket samtidig benytter anledningen til å ville begrense tilgangen for mennesker ut fra hudfarge. Det er en type holdning vi i Rødt gremmes over at blir fremmet fra bystyrets talerstol.