Helse- og sosialdirektør Wenche P. Delhi i Kristiansand beklager at flere kommuner har sagt opp legevaktsamarbeidet. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi fikk ikke så god service som vi ønsket ved Kristiansand legevakt, og har i flere år fått klager fra våre innbyggere på lang ventetid både på å komme gjennom på telefon og ved oppmøte, sier kommunalsjef Jerry Brastad i Hægebostad.

Fra nyttår er det Flekkefjord legevakt som innbyggerne i Hægebostad skal forholde seg til nattestid. Brastad sier det var naturlig å velge legevakten i Flekkefjord ettersom kommunene i Lister samarbeider tett på flere områder.

- Uheldig

— Det er selvsagt uheldig at flere kommuner mener de er bedre tjent med andre løsninger, og vi skulle gjerne hatt dem med videre. Vi håper også på en god dialog for å se om det kan åpne seg muligheter for fortsatt samarbeid. Det betyr selvsagt også noe økonomisk, men det er for tidlig å si om dette betyr at de andre kommunene nå må betale mer, sier helse- og sosialdirektør Wenche P. Delhi i Kristiansand.

Til Mandal

Til våren sier også Audnedal og Åseral farvel til legevaktsamarbeidet med Kristiansand, og knytter seg til Mandal legevakt.

— Selv om også våre innbyggere har opplevd lang ventetid i Kristiansand, har vi vært fornøyde med tilbudet. Det var likevel naturlig for oss å bytte til legevakten i Mandal i forbindelse med at den samlokaliserer med Lindesnesregionens medisinske senter (LRMS), sier kommunalleder Tom Valand i Audnedal kommune.

Han sier hovedårsaken til bytte av legevakt er Samhandlingsreformens krav til kommunene om å etablere egne øyeblikkelig hjelp-tilbud.

Lang vei for eldre

Ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes legger ikke skjul på at det spesielt for eldre og familier med barn har vært krevende å måtte reise helt til Kristiansand for å komme til lege etter klokka 16.00. Også han har fått en del henvendelser på lang ventetid ved Kristiansand legevakt.

— Vi arbeider med å få etablert en lokal legevakt for Evje og Hornnes og Bygland i løpet av året. Dette kan bli enklere å få til i forbindelse med etableringen av kommunale øyeblikkelig hjelp-senger, som alle fire Setesdal-kommunene går sammen om, sier Ropstad.

Fremdeles stor

I løpet av 2015 vil det være sju mot tidligere 12 kommuner tilknyttet Kristiansand legevakt. De som blir igjen er Vennesla, Søgne, Songdalen, Lillesand, Birkenes, Iveland og selvsagt vertskommunen Kristiansand.

Siden det ikke er de mest folkerike kommunene som bryter ut, tror ikke daglig leder Rolf Jarnes ved Kristiansand legevakt at det får stor betydning når det gjelder arbeidsoppgaver. Han viser også til at innbyggerne i kommunene langt fra legevakten har vært flinkere til å oppsøke sine fastlager på dagtid, slik de også primært skal gjøre.

Få innbyggere

Kommunene som bryter ut har 9105 innbyggere (per 1.1.2014). Til sammenligning var pasientgrunnlaget på samme tidspunkt 133.690 personer i kommunene som blir igjen.

— Siden vi betaler per innbygger, utgjør ikke utgiftene for Bygland kommune til Kristiansand legevakt mer enn mellom 200.000 og 300.000 kroner i året. Det er lang kjøreavstand som er hovedårsaken til at vi har sagt opp avtalen. I dag har innbyggerne som bor lengst nord i kommunen to timers kjøreavstand legevakten, sier rådmann Aasmund Lauvdal.