KRISTIANSAND: — Vi får 5000 doser med svineinfluensa-vaksinasjon denne uken, men det holder ikke så veldig lenge og er fortsatt ikke nok til å dekke behovet for vaksine i risikogruppen. Vi må ha minst en forsendelse til på 5000 vaksiner før vi kan begynne å vaksinere allmennheten, forteller kommuneoverlege Vegard Vige til fvn.no.

LES OGSÅ: Slik fordeles ukens vaksinedoser i Agder

- Vanskelig å planlegge

Vaksinen blir kjørt ut til kommunene en gang i løpet av denne uken, men Vige vet ikke helt når.

— Vi får gjerne to timers varsel før de kommer, og det gjør det jo vanskelig både for oss og fastlegene å begynne å planlegge vaksineringen. Men jeg håper at vi får begynt å vaksinere igjen i slutten av uka, senest i begynnelsen av neste uke, sier Vige.

Mens man holder på med å vaksinere risikogruppene prioriterer man å kjøre ut vaksine til fastlegene.

— Dette gjør vi slik at pasienter kan kontakte sin fastlege og få vaksinen der, forteller kommuneoverlegen.

Det er fastlegene som har kunnskap om hvem som trenger vaksinen mest, så det er altså fastlegen folk skal henvende seg til hvis de ønsker vaksinen.

LES OGSÅ: Smittevernlegen svarte på spørsmål om svineinfluensa

Flytter vaksinasjonskontoret

I tillegg til å prioritere å kjøre ut doser til fastlegene vil kommunen også øke vaksineringen av eget personell. I første rekke vil ansatte i helse- og omsorg som jobber med pasienter og brukere i risikogruppen få vaksinen.

Snart flyttes også influensa-vaksineringen fra vaksinasjonskontoret i Tollbodgata til en egen vaksinasjonsklinikk for svineinfluensa og sesonginfluensa i Kongens Senter, Dronningensgate 42. — Vi planlegger å åpne mandag 9.november klokken 12. Da skulle jeg ønske at vi visste at vi hadde noen doser med Pandemrix i bakhånd slik at vi kunne vaksinere alle, men slik er det ikke og vi må altså prioriterere risikogruppene, forteller Vige.

Når man er ferdige med vaksinasjonen av de som befinner seg i risikogruppen vil man i neste runde starte å vaksinere de som er under 20 år.

— Dette betyr at den vanlige mannen i gata rykker enda lengre bak i køen, forteller Vige.

Kan bare gjette

Han har ikke oversikt over hvor mye og når neste last med Pandemrix kommer.

— Det jeg kan gjette på er at vi får 5000 doser i uka, men noen uker vil det kanskje bli mindre enn dette også. Leveransen neste uke vil for eksempel bli mindre etter at produsenten GlaxoSmithKline i Belgia hadde et uhell, sier kommuneoverlegen.

I helgen ble det kjent at 170.000 doser med svineinfluensavaksine er blitt ødelagt ved et uhell hos produsenten GlaxoSmithKline i Belgia.

LES OGSÅ: - Skjerp håndvasken og hold de syke hjemme

Det betyr at neste ukes (uke 46) vaksineutsendelse er redusert fra 370.000 til 200.000 doser.

All denne usikkerheten gjør at man blir nødt til å ta ting litt fra dag til dag.

— Det blir litt hånd til munn. For alle parter hadde det selvfølgelig vært ønskelig at vi hadde hatt litt bedre oversikt, men man blir bare nødt til å forsøke å ta det hele med godt humør, sier Vegard Vige.