PÅ SJØSANDVEIEN: Signe Braadland nyter mandagene når Torbjørn Fredriksen henter henne for en tur med Gå sakte-gruppa. Berit Nyberg (t.v), Berit Trædal, Per Iversen og Berit Strømmen snakker om løst og fast mens de går sakte langs Sjøsandveien. Foto: Roar Greipsland
STARTER: God stemning rett før de skal gå ganske sakte i gang. Torbjørn Fredriksen har hentet Signe Braadland i rullestol. Per Iversen og Tobias Torland slår av en munter prat med 93-åringen. I bakgrunnen står Ingunn Aasland. Foto: Roar Greipsland
GOD PAUSE: Hvilen blir ofte lang og god, for det prates og diskuteres når gjengen åpner termosen. Torbjørn Fredriksen tar en god slurk. Videre rundt bordet sitter Berit Nyberg, Ingunn Aasland, Tobias Torland og Signe Braadland. Foto: Roar Greipsland
UKENTLIG: Hver eneste mandag kl. 12 er det sosialt og en smule bevegelse for flere mandalitter. Per Iversen leder an, fulgt av Ingunn Aasland og Berit Trædal. Bak følger Berit Nyberg, Torbjørn Fredriksen og Signe Braadland. Noen meter lengre bak i følget er Tobias Torland på vei. Foto: Roar Greipsland
HØST: Langs Sjøsanden er stemningen god, og været behagelig til oktober å være. Signe Braadland ruller bortover med hjelp fra Torbjørn Fredriksen. Hakk i hæl kommer Berit Strømmen, Elin Jørgensen og Berit Nyberg. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Egentlig er vi noen skilpadder, men føler oss som frie sommerfugler, ler Berit Trædal.

Bevegelse

Klokka er 12 og det er mandag. Like sikkert som klokka står med begge viserne opp, har en munter gjeng samlet seg ved parkeringsplassen på Piren. "Gå sakte"-gruppa skal gå Sjøsandveien, ta en rast i andre enden av stranda, borte ved restaurant Sjøstjerna. For så å vandre tilbake igjen.

— Vi går ikke så langt, men det er viktig for mange å få litt bevegelse, forklarer Torbjørn Fredriksen. Fra før har Mandal både "Senior Light" og "Seniorgruppa" hvor Torbjørn har vært med i ti år. Etter hvert fikk flere trøbbel med helsa, eller bein som ble langt svakere enn viljen.

Uansett vær

— Ja, vi så at tempoet ble for høyt for mange, så da dro vi i gang denne sakte-gruppa, fortsetter Torbjørn som er primus motor sammen med svigerinna Berit Trædal. I tre år har de holdt på, hver eneste mandag. Unntaket er ikke regn eller snø, bare bevegelige helligdager eller om 17. mai uheldigvis skulle falle på en mandag. Bonus på turen er om noen av de svært tamme rådyrene i Furulunden skulle være i nærheten. De har sett både bukken og rådyrhinda med to kalver. Torbjørn mener det er 10-15 dyr i Furulunden.

— Fint å komme seg ut, og dette er ett av ukas desidert beste høydepunkter.

Signe Braadland på 93 år er storfornøyd. Om hun ikke selv kan gå, får hun både frisk luft, fin tur og en hyggelig prat i samme slengen som Torbjørn skyver rullestolen.

Vafler og grei kone

— Ja, en plass må en jo være, humrer Tobias Torland på spørsmålet: Er du her i dag også? Tobias har i en årrekke vært med i "Seniorgruppa", men med sviktende bein måtte også han etter hvert ty til "Gå sakte".

— Må bare være glad det sitter i beina, og ikke i hodet. Da ville løpet vært kjørt, mener 82-åringen. Antallet som er med på turene varierer fra mandag til mandag, men Torbjørn Fredriksen og Berit Trædal har bare stilt opp alene to mandager i løpet av de tre årene.

Turen fra Piren til kaffebordet er sånn røfflig 800 meter. Pausen og praten smaker ekstra godt i høstlufta. Som alltid har Tobias ferske vafler. Varmen kjennes fortsatt.

— Sånn er det å ha ei grei kone, humrer han.

Ti minutter er ok

— Selvsagt er det mye bedre å gå en kort tur enn å sitte stille. Selv om det bare er ti minutter så er det helt ok, sier stipendiat og fysioterapeut Therese Brovold ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Samtidig er det heller ingen hemmelighet at det er enda bedre med en rask gange enn en bedagelig spasertur.

— Det er aldri for sent å begynne, og legg gjerne inn en liten oppoverbakke slik at pulsen stiger litt, råder Therese Brovold.

Hun mener at trimopplegg for eldre ofte er et forsømt område i mange kommuner.

— Stort sett er tilbudene for dårlige. Både kommuner og frivillige organisasjoner bør bli flinkere på dette området.