KRISTIANSAND: I løpet av den første halvtimen fra klokka 10 torsdag formiddag vinket politibetjent Terje Medhus og hans kollega inn åtte bilister i en trafikkontroll i Vågsbygd Ringvei. Det ble skrevet ut forenklet forelegg i alle tre kategorier: For høy fart, manglende bilbelte og bruk av mobiltelefon.

— Vi har tatt flest i den første kategorien, og et par av dem har vært nær ved å miste førerkortet, opplyser Medhus.

Skulle så ha skjedd, måtte farten vært 76 kilometer i timen eller mer i 50-sonen. Medhus forteller at i begge nesten-tilfellene var farten over 70 kilometer i timen.

TATT: Begge disse bilistene måtte ut med 2900 kroner hver i forenklet forelegg etter å ha blitt tatt i laserkontroll på Vågsbygd Ringvei. Foto: Rune Stensland

— Jeg er ikke overrasket over at vi har gitt såpass mange forelegg. Vi har fått inn en del klager på at det kjøres fort i denne veien, og vi har ved tidligere kontroller her også tatt flere bilister, påpeker Medhus.

Prikker på førerkortet

I løpet av de 20 minuttene Fædrelandsvennen var på stedet, var det ytterligere to bilister som ble vinket inn. Førstemann ble målt til 65 kilometer i timen på politiets lasermåler, nestemann til 64 kilometer i timen. Det innebærer 2900 kroner i forenklet forelegg og to prikker på førerkortet.

— Huff, dette var kjedelig. Jeg var på vei til en barnehage, og hadde litt for dårlig tid, erkjenner den første bilisten.

— Ergerlig. Jeg har fått et forelegg tidligere, da var jeg 18 år, opplyser den andre bilisten, en langt voksnere mann.

Terje Medhus er glad for at bilistene tar foreleggene med fatning.

— Folk flest er høflige, selv om en ikke la skjul på at det var veldig surt med bot dagen før 17. mai. Uansett ser vi alvorlig på at det kjøres for fort på denne veien, ettersom den er nær skole og barnehage og det er mange barn og unge som ferdes nær veien, påpeker Medhus.

Ekstra pinsebemanning

UP-sjef Øystein Krogstad opplyser at en god del av utrykningspolitiets 26 betjenter skal være i sving 17. mai, lørdag, søndag 1. pinsedag og mandag 2. pinsedag. Det er lagt opp til et overtidsbudsjett på rundt 100.000 kroner, med sterkest bemanning de to siste dagene.

— Vi skal ha jevn fordelig fra Risør i øst til Flekkefjord i vest. Vi konsentrerer oss om E 18 og E 39, men skal også ha kontroller på riksvei 9, opplyser Krogstad.

Pinsehelgen er det meldt noe nedbør på Sørlandet, og Krogstad ber bilistene vise ekstra hensyn.

— Sikten blir dårligere i regnvær, og gjør råkjøring ekstra graverende. Onsdag var det en kar i Kristiansand som mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort i 60-sonen, i øsende regnvær. Det er skremmende. Hver eneste uke blir jeg overrasket over hvor mange som kjører for fort i vår landsdel, sier Krogstad.