KRISTIANSAND: Like før klokka 20 fredag 27. januar skjøt politiet en mann i 30-årene i beinet ved Nybyen i Kristiansand sentrum.

Skuddet ble avfyrt med en MP5 maskinpistol og traff mannen i hans høyre lår.

Utrykningen skjedde etter at politiet fikk melding om at en person gikk med våpen, og det oppsto det politiet omtalte som en truende situasjon da de kom i kontakt med ham.

– Spesialenheten mente skuddet mot A (mannen som ble skutt, red.anm.) ble løsnet i en nødvergesituasjon, og at handlingen ikke gikk utover hva som var nødvendig for å hindre tap av menneskeliv eller alvorlig personskade, konkluderer Spesialenheten etter å ha etterforsket saken.

Forsvarer for mannen i 30-årene som ble skutt av politiet, Bjørge Usterud Tveito, har ingen kommentar til henleggelsen når Fædrelandsvennen tar kontakt.

Mannen som ble skutt var innlagt på sykehus til behandling en lengre periode etter hendelsen.

Agder-politiets rapport om skyteepisoden. Opplysninger Politidirektoratet mener må holdes hemmelig, av hensyn til etterforskingen i saken, spanings- og etterretningsvirksomhet eller politiets operative virksomhet, er sladdet av direktoratet. Foto: Skjermdump

Gevær og pistol

Spesialenheten poengterer i sin avgjørelse at mannen gikk på gaten bevæpnet med et tohåndsvåpen.

Han etterkom ikke politiets gjentatte pålegg, snarere tvert imot.

Politiet forsøkte først å uskadeliggjøre ham ved å kjøre på ham med tjenestebilen, men da han tilsynelatende uskadd reiste seg og beveget seg i retning en sivil syklist på stedet, åpnet en av tjenestepersonene ild.

Etter å ha blitt truffet av skuddet skal mannen ha gitt slipp på tohåndsvåpenet og samtidig også kastet fra seg en pistol. Våpnene ble liggende nærme den skadde mannen, og politiet slapp derfor løs politihunden som bet seg fast i armen på mannen.

Deretter fikk flere tjenestepersoner kontroll og startet med førstehjelp, ifølge konklusjonen til Spesialenheten.

– Etterforskningsresultatet talte med styrke mot at B (polititjenestemannen som skjøt, red.anm.) begikk en straffbar handling da hen avfyrte skuddet. Straffeforfølgningen henlegges som intet straffbart forhold anses bevist.

Ifølge vedtaket ble det funnet to våpen på stedet. En pistol og et gevær. Begge var softgun-kopier.

Politiet gjør undersøkelser på stedet der en mann i 30-årene ble skutt i låret under en pågripelse i vinter. Foto: Jacob J. Buchard